Identiteta marincev na posnetku še ni znana. Foto: Youtube
Identiteta marincev na posnetku še ni znana. Foto: Youtube
Leon Panetta
Panetta je obsodil posnetek. Foto: EPA
Ameriški marinci
Clintonova je izrazila spoštovanje do marincev. Foto: EPA
Nova afera ameriških vojakov

Sporni posnetek je objavilo več spletnih strani in v njem je mogoče slišati, kako nekdo izmed njih reče: "Pa lep dan, prijateljček." V ozadju slišimo glas, ki sprašuje, ali je posneto, drugi pa odgovori, da je. Eden izmed njih se šali: "Zlato, kot zlati dež."

Ni jasno, kdo je posnel ali objavil 39 sekund dolg videoposnetek, kdo so ljudje na sliki ali kje je bil video posnet. Objavljen je bil pod naslovom "Izvidniška ostrostrelska ekipa 4 s 3. bataljonom marincev iz tabora Lejeune lula na mrtve talibane".

Višji predstavnik marincev, ki je posnetek preučil, je za CNN povedal, da so marinci oboroženi s 30-kalibrskim ostrostrelskim orožjem in nosijo čelade, ki jih dobijo pripadniki ostrostrelcev marincev. Predstavnik, ki je dejal, da naj bi bila preiskovalna komisija postavljena kmalu, je dodal, da bi onečaščenje trupel lahko štelo za vojni zločin.

"Gnusno. Ostudno."
"Pred kratkim smo izvedeli za neprimerni videoposnetek na javni spletni strani, za katerega je videti, da vključuje pripadnike naše vojske," je povedal predstavnik mednarodnih sil ISAF, polkovnik Gary Kolb. "Ne bomo špekulirali o podrobnostih, bomo pa izvedli vse potrebne ukrepe, da ugotovimo dejstva."

"Čeprav še nismo potrdili pristnosti posnetka, se dejanja, ki jih na njem vidimo, ne skladajo z našimi bistvenimi vrednotami in ne odsevajo pravega značaja naših marincev," je zatrdila tiskovna predstavnica ameriških marincev Kendra Hardesty. "To zadevo bomo preiskali, odgovorni pa bodo za svoja dejanja odgovarjali."

Afganistanski predsednik Karzaj je že zahteval od Washingtona, da "nečloveško dejanje" ameriških vojakov najostreje kaznuje. "Afganistanska vlada je globoko prizadeta zaradi tega videa, ki prikazuje ameriške vojake, kako so onečastili trupla treh Afganistancev," je v Kabulu sporočil Karzaj.

Posnetek je obsodil tudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki ga je označil za skrajno obžalovanja vrednega. Panetta, ki si je posnetek ogledal, je tudi dejal, da bodo tisti, ki so sodelovali, v celoti odgovarjali. "Videl sem posnetek. Vedenje, ki ga prikazuje, označujem za skrajno obžalovanja vredno," je dodal minister.

Panetta je poveljstvu marincev in vrhovnemu poveljniku zavezniških sil v Afganistanu generalu Johnu Allenu naročil temeljito preiskavo.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je strinjala z izjavo Panette in dodala, da marince na splošno zelo spoštuje in občuduje.

Dejanje, ki ga prikazuje objavljeni posnetek, je Clintonova označila kot popolnoma v nasprotju z ameriškimi vrednotami in standardi obnašanja, ki jih pričakujejo od pripadnikov oboroženih sil in ki jih velika večina upošteva. "Vsak, ki je pri tem sodeloval ali vedel za to, mora odgovarjati," je sporočila Clintonova.

Posnetek je zadnja črna pika za ameriško poveljstvo v Kabulu, ki je bilo hudo osramočeno že lani, potem ko je prišlo na dan, da so ameriški vojaki vodili "morilski vod", ki je pobijal afganistanske civiliste.

Nova afera ameriških vojakov