Suša bo močno prizadela Vietnam, ki mu kmetijstvo pomeni pomemben vir prihodkov. Foto: Reuters
Suša bo močno prizadela Vietnam, ki mu kmetijstvo pomeni pomemben vir prihodkov. Foto: Reuters

Vietnam ima velike potrebe po vodi, saj mu kmetijstvo predstavlja pomemben vir prihodkov. Država je druga proizvajalka kave in riža na svetu, oba pridelka pa zahtevata veliko vode. Poleg tega je kava še občutljiva na zmrzal in mrzlo vreme. Tako leta 2013 kot 2014 je hud mraz zmanjšal pridelek kave.

Delto Mekonga je pomanjkanje dežja najbolj prizadel, gre pa za 2,2 milijona hektarjev veliko območje obdelovalne zemlje. Zdaj pa je v do 50 odstotkih te zemlje previsoka koncentracija soli, opozarja Le Anh Tuan, strokovnjak za podnebne spremembe na univerzi Can Tho.

Ko je na voljo manj vode, se slanost poveča. Vse vode namreč vsebujejo raztopljeno sol. Ko rastline počrpajo vodo, pa za seboj pustijo sol, ki se kopiči. Čez čas povečana slanost oteži rastlinam črpanje vlage iz zemlje, preveč soli pa se lahko odstrani le pri koreninah ali z dodajanjem vode, poroča Al Džazira.

Kaj storiti?
Kot je dejal Tuan, država nima na voljo posebnih ukrepov za reševanje situacije. Prebivalce prosijo, naj varčujejo z vodo in jo hranijo raje za domačo uporabo kot za kmetijske potrebe. Vlada je sicer napovedala finančno pomoč v vrednosti okoli 3,5 milijona evrov za prizadeta območja.

Glavni razlog za pomanjkanje dežja naj bi bil vremenski pojav El Niño. Zaradi njega pa pomanjkanje padavin trpijo tudi druge države v regiji, Kambodža, Laos, Tajska in Mjanmar, še poroča Al Džazira.