Vatikan si ne more oddahniti od afer - po razkritjih spolnih zlorab sledi uhajanje zaupnih dokumentov. Foto: EPA
Vatikan si ne more oddahniti od afer - po razkritjih spolnih zlorab sledi uhajanje zaupnih dokumentov. Foto: EPA

Vir je časopisu v sporočilu zatrdil, da obstaja še "na stotine" dokumentov in da je papežev osebni strežnik, ki so ga zaradi suma izdajanja dokumentov prijeli 23. maja, le grešni kozel v zaroti, v katero so vpleteni najpomembnejši vatikanski uradniki. Novi tajni dokumenti so po poročanju La Repubblice pokazali, da Paolo Gabriele, ki je trenutno priprt v Vatikanu, ni edini odgovoren za t. i. škandal Vatileaks, ki je dodobra pretresel Vatikan.

"Preženite iz Vatikana tiste, ki so resnično odgovorni"
Časnik je objavil del anonimnega sporočila z naslovom: "Preženite iz Vatikana tiste, ki so resnično odgovorni." V njem piše, da sta drugi najpomembnejši vatikanski uradnik, državni sekretar kardinal Tarcisio Bertone, in osebni sekretar papeža Benedikta XVI., monsignor Georg Gaenswein, glavna krivca v zaroti. Za kakšno zaroto naj bi šlo, v sporočilu ni zapisano.

Sporočilu so bili priloženi trije dokumenti, med katerimi je na kardinala Bertoneja naslovljeno pismo. Napisal naj bi ga kardinal Raymond Burke, ki vodi najvišje sodno telo Katoliške cerkve, apostolsko signaturo. Burke v pismu z datumom 16. januar kritizira katoliško skupino Neokatehumenska pot, češ da izvaja obrede, ki so v nasprotju z liturgičnimi nauki Cerkve. Skrbi ga, da bo papež takšnim obredom kmalu dal svoj blagoslov. Na drugih dveh dokumentih je Gaensweinov podpis, preostala vsebina pa je bila izbrisana, so sporočili pri časopisu. Vir je zapisal, da je vsebino pisma zbrisal, "da ne bi užalil svetega očeta".

Strežniku grozi do 30 let zapora
Papež je ravno končal tridnevni obisk v Milanu, kjer se je udeležil svetovnega srečanja družin in med številnimi verniki vsaj za nekaj časa pozabil na škandal, ki je močno prizadel tudi njega kot poglavarja Rimskokatoliške cerkve in razkriva moči željne kardinale vpletene v spletke.

Iz Vatikana so sporočili, da se bo prihodnji teden začelo tudi uradno zaslišanje Gabrieleja, ki so ga prijeli 25. maja, potem ko so v njegovem stanovanju, kjer prebiva z ženo in s tremi otroki, našli tajne vatikanske dokumente. V t. i. varni sobi v Vatikanu ga zadržujejo zaradi obtožb o tatvini, če pa ga obtožijo izdajanja državnih skrivnosti, mu grozi do 30 let zapora.