Hrvaška je pogodbo s finsko Patrio sklenila v okviru posodabljanja svoje vojske. Foto: EPA
Hrvaška je pogodbo s finsko Patrio sklenila v okviru posodabljanja svoje vojske. Foto: EPA
Slovenija je od Patrie naročila 138 oklepnikov. Foto: www.patria.fi

Glavni inšpektor finskega Nacionalnega urada za preiskave Kaj-Erik Bjorqvist je za hrvaški časopis Jutarnji list potrdil preiskavo v Patrii, vendar ni hotel razkriti, katerih poslov so se lotili preiskovalci.

Patria je s Hrvaško sklenila pogodbo o prodaji 126 oklepnikov AMV 8x8 v vrednosti 180 milijonov evrov in pogodbo o prodaji dveh raketnih ladij razreda Helsinki, ki je bila vredna približno devet milijonov evrov.

Patria je sporočila, da popolnoma podpira policijsko preiskavo, saj si želijo, da bi lahko čim prej razčistili vse dvome.

Pred nekaj meseci so finski časopisi poročali, da so raketni ladji Hrvaški prodali za nekaj več kot štiri milijone evrov in ne za devet, kot je pred dnevi objavil britanski časopis Jane's Defence Navy.

Jutarnji list piše, da je neodvisni poslanec v hrvaškem saboru Dragutin Lesar zahteval pojasnilo obrambnega ministrstva glede spornih poslov s Patrio.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu trdijo, da so bili nakupi zakoniti in transparentni, zato so pripravljeni odgovoriti na vsa vprašanja.

Dva ministra, dve pogodbi
Prvo pogodbo o nakupu 86 oklepnikov, vrednih 112 milijonov evrov, je oktobra 2007 sklenil nekdanji obrambni minister Berislav Rončević, ki se je medtem na Hrvaškem znašel pod očitki, da je nakup vojaških tovornjakov opravil brez javnega razpisa. Preiskavo o tem je zahteval predsednik Stipe Mesić.

Drugo pogodbo o nakupu dodatnih 42 oklepnikov, vrednih 68 milijonov evrov, je konec lanskega leta podpisal obrambni minister Branko Vukelić.

Pred leti se je Vukelić znašel v središču pisanja hrvaških medijev, ker naj bi bil ena izmed ključnih oseb v aferi s splitsko ladjedelnico, kjer pogrešajo pet milijonov ameriških dolarjev. Vukelić je lansko poletje podpisal tudi pogodbo o nakupu finskih ladij.

Jutarnji list poroča, da je bil povezava med Slovenijo in Hrvaško Reijo Niitynenen, nekdanji predstavnik Patrie za obe državi, ki se je zaradi suma podkupovanja slovenskih uradnikov za nekaj časa znašel v priporu.

Prav v okviru te preiskave je policija poleg s Slovenijo povezanih dokumentov povzela tudi dokumentacijo glede Hrvaške in napovedala, da bo preiskala obe prodaji, ker so posle v obeh državah urejale iste osebe.

G. V.