Brazilija je na nogah zaradi porasta otrok z deformacijo glave. Vzročna povezava med okužbo z Ziko v nosečnosti in mikrocefalijo nikoli ni bila dokazana, a nanjo namigujejo posredni dokazi, kar je izjemno skrb vzbujajoče. Foto: Reuters
Brazilija je na nogah zaradi porasta otrok z deformacijo glave. Vzročna povezava med okužbo z Ziko v nosečnosti in mikrocefalijo nikoli ni bila dokazana, a nanjo namigujejo posredni dokazi, kar je izjemno skrb vzbujajoče. Foto: Reuters
Haiti
Komarji Aedes aegypti so izjemno prilagodljivi. Živijo v lužah in špranjah tropskih mest, kjer jim posebej odgovarjajo umazane soseske z odprto kanalizacijo in veliko smetmi. Foto: Reuters
Zika
V Braziliji pospešeno razvijajo cepivo proti virusu. Foto: Reuters

Virus Zika, ki pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja za zelo nevarnega za nosečnice oziroma plod. Kriv naj bi bil namreč za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojenčkih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Kot poroča BBC, razvoj cepiva proti virusu vodijo znanstveniki na medicinski fakulteti teksaške univerze, ki so obiskali Brazilijo in tam zbrali vzorce, ki jih zdaj analizirajo v močno varovanih laboratorijih v Galvestonu. A opozarjajo, da čeprav bi bilo lahko cepivo za testiranje pripravljeno v dveh letih, utegne miniti deset let, preden bodo regulatorne službe prižgale zeleno luč za njegovo uporabo.

Okužen tudi Danec
Medtem se širi seznam držav, v katerih so že zaznali okužbo z virusom. Neki Danec, ki je pred kratkim potoval v Južno Ameriko, se je okužil z virusom Zika, ki ga prenašajo komarji in je posebej nevaren za nosečnice. Gre za prvi primer okužbe na Danskem. Moški je dobil vročino, glavobol in bolečine v mišicah, zato je odšel na pregled. Preiskave so v torek potrdile, da je okužen z virusom, ki ga prenašajo komarji. Sicer se počuti dobro, so sporočili z univerzitetnega kliničnega centra v Aarhusu.

V prejšnjih dneh so okužbe z virusom Zika pri evropskih turistih, ki so se vrnili iz Južne Amerike, opazili že v več evropskih državah. Okužbo so ugotovili pri treh Britancih in desetih Nizozemcih, pozneje pa so o primerih okužbe poročali še iz Švice in Švedske. V Švici sta z virusom okužena dva turista, ki sta se vrnila s Haitija oz. iz Kolumbije, iz Stockholma pa so sporočili, da so neko žensko z virusom Zika obravnavali julija lani. V Evropi so okužbo ugotovili tudi pri štirih Portugalcih, ki so se vrnili iz Brazilije, in štirih Italijanih, katerih okužba sicer sega še v leto 2015.

Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa Denge in Čikungunja. Zika je bil naravno navzoč le v Afriki, dokler se ni maja lani pojavil v Braziliji. Od takrat se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil že v vse države v Amerikah razen Kanade in Čila. Nemški mediji poročajo, da so virus v preteklih letih večkrat identificirali tudi pri nemških turistih, ki so se vrnili iz Afrike.

Posebej resna opozorila za nosečnice
WHO je izpostavil, da ljudje v Amerikah doslej niso bili izpostavljeni virusu Zika, zato proti njemu niso odporni, to pa omogoča hitro širjenje virusa. WHO zaradi tega domneva, da se bo virus še naprej širil in verjetno dosegel vse države in ozemlja na območju, kjer so tudi komarji Aedes aegypti. Kot so še opozorili pri WHO-ju, vzročna povezava med okužbo z Ziko v nosečnosti in mikrocefalijo nikoli ni bila dokazana, a dodala, da nanjo namigujejo posredni dokazi, kar je izjemno skrb vzbujajoče.

Zaradi porasta otrok z deformacijo glave v Latinski Ameriki, še posebej v Braziliji, so ZDA in druge države nosečnice posvarile pred potovanjem na to območje. To so slabe napovedi za Brazilijo, ki se pripravlja na poletne olimpijske igre.

V Braziliji so od vznemirljivega porasta primerov mikrocefalije na severovzhodu države oktobra lani imeli že 3.893 primerov te deformacije. Predtem so na leto v povprečju opazili 160 primerov mikrocefalije. Zaradi virusa so v Kolumbiji, Ekvadorju, Salvadorju in na Jamajki ženskam svetovali, naj odložijo nosečnost. To je svetoval tudi visok brazilski zdravstveni uradnik, čeprav Brasilia uradno ženskam svetuje zgolj, naj se izogibajo komarjem.

Izogibanje stoječi vodi
WHO za zdaj ni izdal svaril pred potovanjem. Poudaril je, da sta najučinkovitejši način preprečevanja okužbe odstranjevanje stoječe vode, v kateri se razmnožujejo komarji, in osebna zaščita pred ugrizi teh insektov, kot je uporaba repelentov in mrež proti komarjem. WHO je še poudaril, da je jasno, da Ziko prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, dokazi za druge vrste prenosa virusa pa so le omejeni. Je pa hkrati poudarila, da bi se virus lahko prenašal s krvjo, izolirali so ga tudi že v spermi. Po podatkih WHO-ja za zdaj obstaja en primer opisa spolnega prenosa okužbe.