Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 23 glasov Ocenite to novico!
Višegrajska četverica
Zunanji ministri višegrajske četverice, to je Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, ki so se jim pridružili še njihovi kolegi iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije, na srečanju v Budimpešti. Ministri so razpravljali o infrastrukturnem, prometnem, energetskem in digitalnem povezovanju v Srednji Evropi, Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Skrajno desno slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Foto: EPA
VIDEO
Erjavec na srečanju višeg...

Dodaj v

Višegrajski četverici sta se pridružila Erjavec in Pejčinović Burićeva

Opozorilo, da EU nima strategije za Zahodni Balkan
10. julij 2017 ob 16:42
Budimpešta - MMC RTV SLO, STA

Zunanji ministri višegrajske četverice so s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in njegovo hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić v Budimpešti večinoma razpravljali o Zahodnem Balkanu.

Gostitelj madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po srečanju dejal, da je treba narediti vse za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU. Integracija te regije je ključna za zagotovitev miru in stabilnosti ter varnosti v Evropi.

"Priznati moramo, da se bližamo 12. uri, kar zadeva Zahodni Balkan. Medtem ko ima vsak udeleženec v svetovni in regionalni politični areni strategijo glede te regije, je EU očitno nima," je bil kritičen Szijjarto.

Odlašanje z vključitvijo Zahodnega Balkana v evropske integracije bi bilo po njegovih besedah velik varnostni izziv za celotno srednjo Evropo. V odsotnosti kredibilne časovnice za Zahodni Balkan bi lahko napetosti, ki so nastale v regiji, postale neobvladljive, je opozoril na novinarski konferenci.

To je bilo prvo srečanje višegrajske četverice, odkar je Madžarska 1. julija prevzela predsedovanje skupini. Njen program pod sloganom "V4 povezuje" se zavzema za sodelovanje, ki bi ga bilo mogoče občutiti v vsakdanjem življenju državljanov.

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je madžarski program označil za ambiciozen in mu izrazil podporo. Zavzel se je za tesnejše železniške, energetske in digitalne povezave, s čimer bi izboljšali življenje ljudi.

Vodja poljske diplomacije Witold Waszczykowski je poudaril sodelovanje na področju digitalizacije in inovativne družbe ter pomen povezav med severom in jugom.

Namestnik češkega zunanjega ministra Jakub Durr pa je dejal, da bi moralo biti sodelovanje med štirimi državami prisotno v vsakodnevnem življenju – tako državljanov kot podjetij.

Arbitraže ni bilo na dnevnem redu
Na vprašanje, ali je bila na dnevnem redu tudi sodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je Szijjarto odgovoril, da tega vprašanja ni bilo na dnevnem redu. Slovenski zunanji minister Erjavec je na kratko poudaril, da je treba spoštovati mednarodno pravo in odločitve sodišč. "Pomemben del stabilizacije Zahodnega Balkana so reforme. Moramo spoštovati mednarodno pravo, sodne odločitve pa je treba uresničiti," je dejal Erjavec.

EU: Širitev EU-ja zagotovilo za stabilnosti območja
Erjavec je poudaril še pomen nadaljevanja širitve EU-ja. Opozoril je na ranljivost razmer v regiji in dejal, da je širitev evroatlantskih integracij na države regije zagotovilo stabilnosti območja. Minister je še dodal, da gospodarske reforme in spoštovanje vladavine prava, vključno z mednarodnim pravom, na poti integracijskih procesov predstavljajo enega od temeljev regionalnega sodelovanja in promocije dobrososedskih odnosov.

Popoldne bo imel minister Erjavec še dvostransko srečanje z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom ter nagovor na sprejemu veleposlaništva Slovenije v Budimpešti ob dnevu državnosti in 25. obletnici slovensko-madžarskih diplomatskih odnosov.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 10.07.2017 ob 17:00
Dobra novica,......končno se tudi naši politiki gibljejo v krogu, kjer še prevladuje razum!
bicesniga
# 10.07.2017 ob 17:26
To je skupnost,ki bi dobila moj glas, glede priključitve Slovenije vanjo...če bi nas seveda hoteli.
RibičIČ
# 10.07.2017 ob 17:35
Na vprašanje, ali je bila na dnevnem redu tudi sodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je Szijjarto odgovoril, da tega vprašanja ni bilo na dnevnem redu. Slovenski zunanji minister Erjavec je na kratko poudaril, da je treba spoštovati mednarodno pravo in odločitve sodišč. "Pomemben del stabilizacije Zahodnega Balkana so reforme. Moramo spoštovati mednarodno pravo, sodne odločitve pa je treba uresničiti," je dejal Erjavec.

Mogoče bi bila na dnevnem redu, če bi Slovenija ob ustanovitvi postala članica te skupine. Ker pa smo imeli takrat in imamo še danes politično vodstvo, sestavljeno iz vaških bedakov, je največ, kar lahko dobimo, občasno vabilo na udeležbo, zadnje čase celo skupaj s Hrvaško
Follow Me
# 10.07.2017 ob 17:01
Ta novi svetovni red NWO mi ni všeč.
cairns
# 10.07.2017 ob 17:01
Višegrajski četverici sta se pridružila Erjavec in Pejčinović Burićeva

Korak v pravo smer. Predvsem na področju ilegalnih migracij in prisilnemu razporejanju muslimanskih ilegalcev.
HOR
# 10.07.2017 ob 20:42
Tako, kot sem napisal. Med tremi morji naj bi za zaćetek kupovali (dražji) ameriški plin namesto cenejšega Ruskega- - Poljaki in Hrvati so jasno za ( iz tega naslova računajo tudi podporo ZDA pri arbitraži, vendar tega verjetno ne bodo iztržile). Austrija, Češka, Slovaška in Madžarska so proti, SLO pa verjetno načelno za...
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.logicno.com/politika/americki-imperijalizam-mijenja-smjer.html
ogenj
# 10.07.2017 ob 18:18
višegrajska skupina - zadnji branik evropejstva v EU
Branimir II
# 10.07.2017 ob 18:35
...kot v EU, ki je bolj kot ne ratala neka "proti-ruska" fronta in je že zdavnaj izgubila svoj prvotni namen.
---------
Upam da razumes kako je Visegradska inicijativa, jedro inicijative 'Tri morja' obziroma “Międzymorze” (Međumorje) stara Poljska ideja (Józefa Piłsudskog) katera je osmisljena kot protuteza kako Berlinu tako in Moskvi.

In ja, Hrvaska je zarad obale neizostavni del ideje Baltik-Adiratik-Crno morje, in z Slovenjo predstavlja 'ciljano publiko' cele zadeve.
bb33
# 10.07.2017 ob 17:41
Končno.

@politik_kritik
Niti ni slabo, da je v te dogovore vključena tudi Hrvaška. Regionalno gledano je smiselno, če bodo pokazali interes in dali nekaj od sebe, potem tu ni nič narobe, če pa ne bodo, se pa zagotovo ne bodo mogli "šlepati" tako, kot v EU, ki je bolj kot ne ratala neka "proti-ruska" fronta in je že zdavnaj izgubila svoj prvotni namen.
HOR
# 10.07.2017 ob 19:45
Medmorje - med tremi morji je še najbolj strateška finta pod kontrolo kaubojev za preprečevanje prevelikega zbližanja (zahodne) EU z Rusijo...
Mali Marinko
# 11.07.2017 ob 09:54
Malce čudno se mi zdi, da večina komentatorjev poveličuje Višegrajsko skupino, če se ve, da bo v novi razdelitvi kart v bodoči Evropi ta, Višegrajska skupina, pravzaprav druga liga, če ne kar tretja, ker v prvi bojo Nemčija, Avstrija, Benelux, verjetno tut Skandinavci, v drugi Francija, Portugal, Španija in Italija. Mi pa, zaradi svoje majhnosti, dejansko lahko izbiramo družbo. Osnovne karakteristike vsake od teh treh skupin so: v prvi delajo in so pripravljeni delat reforme, v drugi radi lenarijo in ne morjo izpeljat nič, v tretji, tej Višegrajski sovražijo komuniste, neradi delajo, vse radi privatizirajo za majhen denar in simbolične provizije, ter imajo nizke plače. Pa kdor hoče k Poljakom in Madžarjem, naj gre. Družba mu bo imenitna, ker se bo tej družbi kmalu pridružila tudi Hrvaška, saj so približno enako toliko veliki naciji in katolibani kot te dve prej omenjeni. Takih je kar nekaj tudi pri nas, le srčno upam, da ne dovolj
bb33
# 10.07.2017 ob 23:45
ddv 15% na Češkem.. pri nas 22... :))) gospodarsko ne moremo sodelovat.... :) .... zakaj imajo oni tako nizek davek ? Vprašanje za našo vlado.... :)
politik kritik
# 10.07.2017 ob 17:23
Bil bi korak v pravo smer če nebi bilo zraven še hrvatov. Tako pa se bo balkan zaril v še eno organizacijo in ta se bo spridila.
moj komentar
# 11.07.2017 ob 12:15
NATO hlapci in bodoča topovska hrana za ruske topove.....
Jon Sneg
# 10.07.2017 ob 18:27
Začeli bi lahko z odstranjevanjem komunističnih spomenikov

Odstranitev komunističnih spomenikov bi pa res enormno pripomogla h gospodarski rasti, znižanju brezposelnosti in privabljanju tujih investicij,... Bravo mojster, največji svetovni ekonomisti se tega niso mogli domisliti.

Mimogrede, tako za informacijo, marsikje na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, še vedno stojijo spomeniki posvečeni Rdeči armadi,...
Springbok
# 11.07.2017 ob 12:57
Slovenija ima le malo skupnih interesov z V4.

Samo SK je v euroobmočju. CZ, HU in PL nimajo eura.
Slovenija ima korektne odnose z Rusijo. PL vodi rusofobno politiko.
Slovenija od EU ne potrebuje dosti kohezijskih sredstev in sredstev za kmetijstvo. PL in HU sta odvisni od teh sredstev.
Slovenijo zanima južni tok, V4 pa LNG iz ZDA.

Skupnih interesov z V4 nimamo dosti. Morda z CZ in SK, z PL in HU bolj malo. Zlasti pa ne smemo dovoliti, da bi se PL etablirala kot glasnik novih držav člamic EU.

Mi smo bližje Avstriji in Italiji.
amigo
# 11.07.2017 ob 06:34
Da ni Erjavec zopet klatil kakšne neumnosti? Človek, ki se s sosedom pravda zaradi pralnega stroja, ni primeren niti za predsednika KS.
JozekVeseli
# 10.07.2017 ob 23:50
Preden postanete evforicni. Nasi super visjegrajski sosedje z neverjetno gospodarsko rastjo, nizko brezposelnostjo, super-etnicno politiko so v 25 letih uspeli narediti, da imajo 250 eurov minimalne place. Orbanovcki hodijo v Slovenijo delati za 400 eurov na mesec in ko pridejo nazaj, so tam CARJI. Vas zanima se uspeh Poljakov? hehehe

Upam, da nas vseeno sreca pamet in se raje drzimo pravega evropskega vlaka.
bb33
# 10.07.2017 ob 23:43
Čehi,Avstrijci... so nas prehiteli po desnem pasu, dobro Avstrijci so bili vedno pred nami, Čehi in Avstrijci pa so tam-tam.... včasih smo se mi smejali Čehom, danes se oni nam...... to ve vsak, ki je bil v zadnjih 5ih letih v teh državah :) .....
anny22
# 11.07.2017 ob 10:37
Kmalu bodo v prvi in drugi ligi nastale hude notranje napetosti, ki bodo ohromile tudi razvoj gospodarstva.
Enkrat lahko ugibate, kam se bo selil narod, ki bo želel živeti in delati v miru. Konzervativna ideologija gor ali dol.
anny22
# 11.07.2017 ob 00:22
Prva pametna, odkar je Kahl zunanji minister. Dostop do morja je za V4 razlog, zakaj so povabili oba zunanja ministra. Evropa ima v svoji burni zgodovini nenehno prestavljanje mej, oblikovanje novih držav, novih povezav in celo novih narodov. Tudi EU ne bo večna. Nekam se bo treba vključiti, ker nas bodo sicer ostale velike sile pojedle za predjed.
xerces8
# 10.07.2017 ob 23:47
Pomemben del stabilizacije Zahodnega Balkana so reforme

Kake reforme?
Springbok
# 10.07.2017 ob 21:55
Korak v napačno smer. Večnovčerajšnji.
ciracara
# 10.07.2017 ob 18:17
Poljaki pa Madžari cvet demokracije, naprednjaštva in svetovljanstva. A smo imeli tudi priponke ZDA na oblekah?

Govori kar hočeš. Za komunizem v teh državah danes ne ve več nihče. Brezposelnost je 5% gospodarstvo cveti, investicje so tam NORE!

Marsikaj se imamo za naučiti od njih. Začeli bi lahko z odstranjevanjem komunističnih spomenikov. Vsaka roka prav pride.
SamoRes
# 10.07.2017 ob 18:14
Poljaki pa Madžari cvet demokracije, naprednjaštva in svetovljanstva. A smo imeli tudi priponke ZDA na oblekah?
ciracara
# 10.07.2017 ob 18:10
Edina prava antikomunistična zvezva v EU-ju.
nikhrast
# 11.07.2017 ob 08:10
Anti-ruska zveza, vsaj nekaj dobrega.
Kazalo