Samir Kuntar je bil eden izmed najvidnejših članov Hezbolaha. Foto: Reuters
Samir Kuntar je bil eden izmed najvidnejših članov Hezbolaha. Foto: Reuters

Kuntar je bil leta 1979 v Izraelu obsojen zaradi uboja štirih ljudi v Nahariji, med njimi dveh policistov, pa tudi štiriletne deklice. Tedaj je bil star komaj 16 let. Zaprt je bil do leta 2008, ko so ga v kontroverzni izmenjavi zamenjali za trupli izraelskih vojakov. Po izpustitvi je bil ena najpomembnejših oseb Hezbolaha. Septembra so ga ZDA označile za terorista, saj naj bi opravil pomembno nalogo pri "vzpostavitvi Hezbolahove teroristične infrastrukture na Golanski planoti".

Ubit je bil v kraju Jaramana, jugovzhodno od Damska, kjer je tudi živel. Hezbolah je sporočil, da je življenje izgubil v bombardiranju "sionističnih letal". Hezbolah je poslal več sto vojakov v Sirijo, kjer se borijo na strani, ki podpirajo sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Izrael: "Dobra novica"
Izraelski minister Yoav Galant ni želel ne potrditi ne zanikati izraelske vpletenosti v napad. Dejal je le, da je smrt Kuntarja dobra novica in da je pozitivno, "da ljudje, kakršen je bil Kuntar, ne bodo več del sveta, v katerem živimo". Pravosodna ministrica Ajalet Šaked je za vojaški radio dodala, da so "so zadovoljni z novico": "Bil je terorist, ki je mlado deklico ubil tako, da ji je raztreščil lobanjo in je nadaljeval s terorističnimi aktivnostmi tudi, ko je bil osvobojen. Dobro je, da se je srečal s stvarnikom." Izrael naj bi v Siriji med državljansko vojno že izvedel vrsto napadov na cilje Hezbolaha.

Ko je leta 2008 prispel v Libanon, so ga skupaj s še štirimi zaporniki, ki so bili deležni izmenjave, pričakali z rdečo preprogo. Nosil je Hezbolahovo uniformo, kmalu zatem pa je v pogovoru za AFP zatrdil, da je zdaj še bolj predan cilju, da "zbriše Izrael z zemljevida".