Režim stranke Baas družine Al Asad je po letu dni upora ostal brez prvega člana vlade. Foto: YouTube
Režim stranke Baas družine Al Asad je po letu dni upora ostal brez prvega člana vlade. Foto: YouTube

Husamedin je svoj odhod iz vlade oznanil na posnetku, ki ga je objavil na YouTubu. "Pridružujem se narodni revoluciji, ki zavrača krivico in brutalni pohod režima," je v videu poudaril 58-letni Husamedin, ki je postal namestnik ministra leta 2009 s predsedniškim odlokom Bašarja Al Asada.

Proti slednjemu že leto dni poteka upor, ki se je v zadnjih mesecih spremenil v državljansko vojno, v kateri vladajoči režim strank Baas krvavo obračunava s protestniki in gverilci Svobodne sirske armade, v kateri večino predstavljajo suniti, medtem ko vladno vojsko obvladuje vplivna alavitska manjšina.

"Obvladujete samo tankovske sledi"
Husamedin je po enoletnem uporu najvišji prestopnik iz vladnega tabora, kar po eni strani tudi potrjuje trdnost Al Asadovega režima. Prestopnik je svojim nekdanjim kolegom tudi napovedal: "Režimu, ki trdi, da obvladuje državo, sporočam: Nimate nič drugega kot tankovsko sled, ki jo vodi barbarstvo v želji po pobijanju nedolžnih civilistov." Ob koncu je namestnik naftnega ministra povedal, da je Siriji služil 33 let in noče "končati življenja v službi krvavega režima".

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje, najhuje je še vedno v Homsu, kjer vladne sile čistijo mestne četrti, v katerih so več mesecev vladali uporniki. Osrednje uporniško središče Baba Amr je še vedno pod popolno blokado.

Odstopna izjava namestnika ministra za nafto