Al Bagdadi se redko oglaša, tudi avtentičnost zadnjega posnetka še ni potrjena. V njem voditelj IS-ja spodbuja svoje borce in jih prepričuje v končno zmago. Foto: EPA
Al Bagdadi se redko oglaša, tudi avtentičnost zadnjega posnetka še ni potrjena. V njem voditelj IS-ja spodbuja svoje borce in jih prepričuje v končno zmago. Foto: EPA
Ofenziva na Mosul
Ofenziva na Mosul poteka že več kot dva tedna, v mestu pa naj bi bilo več tisoč IS-ovih borcev. Foto: Reuters
Civilisti
Velik davek bitke za Mosul plačujejo civilisti. Veliko je razseljenih. Foto: Reuters
Al Bagdadi prepričan v zmago pri Mosulu
Al Bagdadi pozval islamiste k boju do konca

Če je na posnetku res on, gre za prvo Al Bagdadijevo sporočilo po začetku ofenzive iraških sil, ki uživajo podporo koalicije pod vodstvom ZDA, na Mosul, drugo največje iraško mesto, ki je pod nadzorom IS-ja. Al Bagdadi je izrazil prepričanje v zmago. "Ta bitka in totalna vojna, ki divja, ter veliki boj, ki ga bije država islama, le krepi našo trdno zaverovanost, bog daj, in naše prepričanje, da je vse to uvod v zmago," je dejal na zvočnem posnetku, ki so ga v četrtek na spletu objavili podporniki IS-ja.

Bitka za Mosul bo tema današnjega Globusa ob 21.25 na 1. programu TV Slovenija

Avtentičnost 31-minutnega posnetka po poročanju Reutersa sicer ni neodvisno potrjena. Kot poroča BBC, je bilo v preteklosti že več govoric o Al Bagdadijevi smrti. Lani je iraška vojska recimo trdila, da je zadela njegov konvoj. Al Bagdadi naj bi bil v Mosulu, skupaj z več tisoč borci IS-ja.

Na zadnjem zvočnem posnetku, ki naj bi ga posnel Al Bagdadi (njegovo pravo ime je Ibrahim Al Samaraj), objavljenem decembra 2015, je voditelj samooklicane Islamske države podpornike in sledilce prepričeval, da zračni napadi Rusije in koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji skupine niso oslabili.

Ofenziva na Mosul se je začela 17. oktobra, postaja pa največja bitka v Iraku po ameriško-britanskem napadu na to državo leta 2003. Mosul ima še vedno med 1,2 in 1,5 milijona prebivalcev, veliko več kot katero koli drugo mesto v Iraku ali Siriji, ki ga je zasedel IS.

Poziv k napadom na Turčijo
Ena izmed držav, ki se želi neposredno vplesti v napad na Mosul, je tudi Turčija, ki je že nekaj časa neposredno vpletena tudi v sirsko vojno na severu države. Kot poroča Reuters, je Al Bagdadi borce IS-ja pozval k napadom na turške sile v Siriji, pa tudi k napadom na samo Turčijo. "Napadite Turčijo in spremenite njeno varnost v strah," je dejal.

Al Bagdadi je podpornike pozval tudi k napadom v Savdski Arabiji na varnostne sile, predstavnike vlade, člane vladajoče kraljeve družine Al Savd in medije, saj naj bi stali "na strani brezbožniških držav v vojni proti islamu in sunitom v Iraku in Siriji".

Obtožbe zoper proti IS-jevske milice
Amnesty International (AI) medtem sporoča, da milice, ki so udeležene v bojih zoper IS v Mosulu, izvajajo maščevalne napade na moške in fante v sosednjih vaseh. Ljudi, ki jih sumijo povezav z IS-jem, so javno poniževali, mučili in pretepali, po poročanju BBC-ja opozarja mednarodna nevladna organizacija.

Zločine naj bi v zadnjih tednih med premiki po vaseh, od koder so pregnali IS, izvajale milice, sestavljene iz sunitov. AI, ki se sklicuje na izjave očividcev, sporoča, da so nekatere ljudi, osumljene simpatiziranja z IS-jem, zaprli v kletke na sredini krožišč, pri tem pa so jim pripadniki milic ukazovali, naj povedo, da so živali, recimo osli.

V drugih primerih so po pričevanju očividcev borci milic pretepali ljudi, jih držali zaprte v zapuščenih domovih, in jih z znaki mučenja predajali v roke iraški vojski. AI pri tem opozarja na "nevarno kulturo nekaznovanja", zaradi katere se storilci teh zločinov počutijo povsem svobodne pri svojem izvajanju.

Ofenziva na Mosul napreduje počasi, saj so iraške sile zelo previdne zaradi strahu pred zasedami in pastmi, poroča BBC. V Mosulu naj bi bilo sicer več tisoč borcev IS-ja. Medtem prihajajo opozorila o nevarnosti za civiliste, ki so zaradi ofenzive v veliki nevarnosti.

IS izgublja ozemlje
Sunitska skupina IS v zadnjem letu izgublja ozemlje, ki ga je pred dvema letoma s precejšnjo lahkoto zasedla. Proti tej skupini se namreč bori niz različnih akterjev. V Iraku se bori proti vladi, ki uživa podporo ZDA, silam iraških Kurdov in iraških šiitskih milic, ki jih podpira Iran. V Siriji pa se spopada z uporniki proti predsedniku Bašarju Al Asadu, ki jih podpira Turčija, s kurdskimi borci s podporo ZDA, pa tudi provladnimi silami, ki uživajo podporo Rusije in Irana, ter tujimi šiitskimi milicami.

Al Bagdadi prepričan v zmago pri Mosulu
Al Bagdadi pozval islamiste k boju do konca