General Prajut Čan Oka je vodil vojaški udar, ki je s položaja odstavil premierko Jingluk Šinavatra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
General Prajut Čan Oka je vodil vojaški udar, ki je s položaja odstavil premierko Jingluk Šinavatra. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vodja hunte postal premier

Glasovanje za generala Prajuta (60) je bilo končano v 15 minutah, svoj glas pa mu je dalo vseh 197 članov narodne zakonodajne skupščine. Njegovo imenovanje mora potrditi še tajski kralj Bumibol Aduljadej.
Vladajoča hunta je z udarom maja letos oblast prevzela po mesecih politične krize in množičnih pouličnih protestih privržencev in nasprotnikov vlade.

Volitve ne bodo pred oktobrom 2015
Tajska hunta je s prihodom na oblast razveljavila ustavo, omejila državljanske svoboščine in uvedla nočno policijsko uro. Na začetku avgusta je na podlagi začasne ustave izbrala tudi člane parlamenta, med katerimi je večina pripadnikov vojaške hunte. Z uvedbo začasne ustave je podala legitimnost vojaškemu udaru, vodji hunte in načelniku generalštaba vojske, Prajutu Čan Oki pa je tlakovala pot na položaj predsednika vlade.

Hunta je po vojaškem udaru nekdanjim voditeljem prepovedala izhod iz države. Predtem je zaslišala več kot sto politikov, vodij protestov in političnih aktivistov, pridržala pa je odstavljeno premierko Jingluk Šinavatra in druge člane vlade. Hunta sicer vztraja, da so ti ukrepi del njenih prizadevanj za ponovno vzpostavitev reda in miru na Tajskem.

Prajut je že izključil možnost, da bi volitve na Tajskem potekale pred oktobrom 2015, čeprav Zahod Bangkok poziva, naj se čim prej vrne na pot demokracije.

Mednarodna skupnost izrazila zaskrbljenost
EU je zahteval hitro vrnitev demokracije, ZDA pa trdijo, da ni upravičenih razlogov za udar. Francija je udar obsodila in pozvala k demokratičnim volitvam.

Politična razdeljenost na Tajskem vlada že desetletje. Na eni strani so predstavniki politične in monarhistične elite iz Bangkoka ter juga države, ki trdijo, da demokratični proces spodkopava "tiranija večine". Na drugi strani je množica revnih prebivalcev, ki živijo predvsem na severu in severovzhodu države ter so bili v zadnjih letih priča padcem vlade, ki so jo izvolili na oblast.

Vodja hunte postal premier