Grillo se je s svojim gibanjem prebil tudi v Evropski parlament. Foto: Reuters
Grillo se je s svojim gibanjem prebil tudi v Evropski parlament. Foto: Reuters

Vodja populističnega gibanja Pet zvezd je na političnem shodu leta 2011 pozval svoje privržence k prenehanju plačevanja prispevka za javno televizijo, potem ko je gostila profesorja Francesca Battagllio, ki je zagovarjal uporabo jedrske energije. Poleg enoletne zaporne kazni mora Grillo plačati tudi 50.000 evrov.

Čeprav v Italiji le redkokdo, ki je obsojen na manj kot tri leta zapora, odide za zapahe, pa se je Grillo že takoj primerjal z ikono južnoafriškega boja proti apartheidu Nelsonom Mandelo, ki je v zaporu preživel kar 27 let, nato pa postal prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike.

"Če je Mandela pristal v zaporu, grem lahko tja tudi sam zaradi razlogov, za katere mislim, da so pravični in jih podpira velika večina Italijanov," je zapisal na svojem blogu.

Grillo je prepričan, da je njegovo gibanje, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2013 po številu glasov osvojilo drugo mesto, vse bližje prevzemu oblasti, kar je pri mnogih vzbudilo strah.

67-letni nekdanji komik in igralec se je v zadnjem času sicer umaknil malce v ozadje in ospredje prepustil mlajšim ter zmernejšim generacijam v gibanju.