Vohunska afera pretresa nemško politiko. Foto: Reuters
Vohunska afera pretresa nemško politiko. Foto: Reuters

Gabriel namreč zahteva vpogled v seznam z imeni politikov, podjetij in ključnih besed, ki ga je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) posredovala nemški Zvezni obveščevalni agenciji (BND), ta pa naj bi v duhu dobrega sodelovanja iz oporišča v Bad Ailingu Američanom pomagala pri vohunjenju za njimi.

Hkrati Gabriel zahteva, da Merklova takoj pojasni svojo vlogo pri celotni zahtevi. Kanclerski urad je edini nadrejeni obveščevalni agenciji, kar pomeni, da prejema ukaze neposredno od nje. Nemški pravosodni minister Heiko Maas meni, da je treba ugotoviti, ali je za sodelovanje, ki ga je razkril ameriški žvižgač Edward Snowden in ki je dodobra načelo priljubljenost nemške kanclerke doma, obstajala pravna podlaga.

Pritisk se stopnjuje
Poleg načete priljubljenosti je afera povzročila tudi najgloblje razpoke znotraj vladne koalicije do zdaj. Gabriel je neusmiljen: nemški parlament mora pridobiti vpogled v seznam besed, uporabljenih v brskalniku, s katerim so nemški obveščevalci servisirali Američane.

Vodja SPD-ja grozi z vsedržavno afero, če ne bodo ovrženi sumi, da je BDP pomagal NSA-ju pri vohunjenju za evropskimi podjetji in politiki. Vlada je že pred dnevi jasno povedala, da se morajo o tem najprej pogovoriti z Američani. Pogajanja vodi vodja urada kanclerke Merklove Peter Altmaier, ki je o tem že obvestil pristojno parlamentarno komisijo.

Spletni Spiegel poroča, da so Američani zahteve že zavrnili. Gabriel zdaj od Merklove zahteva, naj ima hrbtenico in kljub nasprotovanju Američanov pokaže seznam. V SPD-ju so tudi ogorčeni, češ da Merklova prosjači ZDA, kot da je ameriški vladi podrejena.

"Predstavljajte si, da bi NSA vohunil za Nemce. Ameriški kongres se ob tem glede vpogleda v seznam, za kom so vohunili, ne bi obotavljal niti za minuto," je prepričan Gabriel.

Vpogled v seznam zahteva tudi član CSU-ja Stephan Mayer, tudi član parlamentarnega preiskovalnega odbora. "Da bi lahko ocenili razsežnosti afere, mora biti vpogled v seznam imen dovoljen vsaj nadzornim članom komisije," je dejal za Spiegel. A vodja CSU-ja Horst Seehofer meni drugače: "Gabrielove izjave so nesprejemljive." S tem se strinja večina znotraj CDU-ja in CSU-ja.

V CDU-ju menijo, da je zahtevek po vpogledu v seznam imen neodgovoren, saj s tem SPD ogroža odnose z Američani in sodelovanje obveščevalnih služb.

V vladi in opoziciji?
"Poskus, da bi bili hkrati del vlade in tudi opozicija, bo vedno spodletel in ne koristi nobeni strani," pa je glede zahtev SPD-ja za ARD dejal vodja CDU-ja v deželi Schleswig-Holstein Ingebert Liebing. V CDU-ju Gabriela tudi obtožujejo, da si skuša na račun zadnje afere le nabirati politične točke.

Vodja poslanske skupine CDU-ja Volker Kauder je SPD še obtožil, da z napadi na Merklovo škodujejo koalicijski zvezi. "Tako se znotraj koalicije ne obnaša drug do drugega," je dejal Kauder. Z zahtevami vodje SPD-ja Gabriela pa se ne strinja niti zunanji minister iz iste stranke Frank Walter Steinmeier, ima pa Gabriel podporo pri nekdanjem vodji stranke Gerhardu Schröderju, ki meni, da so zahteve po vpogledu v seznam razumne.

Nemški pravosodni minister Heiko Maas (SPD) je že zahteval spremembo zakonodaje, ki bo omogočila demokratični nadzorni sistem nad početjem obveščevalne agencije in vlade. Merklova je prejšnji teden dejala le, da je pripravljena kadar koli pričati pred pristojno parlamentarno komisijo in da bo povedala vse, kar ve. Zadnje dni pa molči, a se bo ob vse glasnejših tonih znotraj lastne stranke, morala oglasiti prej, kot je v njeni navadi.