Odbor nemškega parlamenta preiskuje navedbe o ameriškem vohunjenju. Foto: EPA
Odbor nemškega parlamenta preiskuje navedbe o ameriškem vohunjenju. Foto: EPA

Omenjeni predstavnik naj bi deloval kot Cijin vir in vodja obveščevalne službe na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu. "Predstavniku ameriške obveščevalne službe na veleposlaništvu ZDA je bilo naročeno, da zapusti Nemčijo," je povedal vladni predstavnik Steffen Seibert.

Vohunski škandal je povsem razkačil nemške politike, ki so že prejšnji teden od ameriškega veleposlanika zahtevali pojasnila. Zaradi suma vohunjenja so aretirali 31-letnega Nemca, uslužbenca Zvezne obveščevalne agencije (BND). Zdaj naj bi preiskovali tudi nekega nemškega vojaka.

Predsednik parlamentarnega odbora za nadzor nemške tajne službe je dejal, da so se za izgon odločili zaradi ameriškega vohunjenja za nemškimi politiki in nesodelovanja ZDA oz. ker te niso dale zadovoljivih odgovorov. ZDA niso zanikale navedb, da jim je aretirani Nemec izdajal zaupne dokumente, vezane na preiskavo nemškega parlamentarnega odbora o vohunskem škandalu ameriške varnostne agencije (NSA).

Ohladitev odnosov
Še resnejše so navedbe, da naj bi za ZDA vohunil tudi nemški vojak znotraj obrambnega ministrstva. Aretacij sicer še ni bilo, so pa v sredo na ministrstvu izvedli vrsto preiskav.

"Seznanjeni smo s poročili in omenjene obveščevalne zadeve ne komentiramo. Odnos z Nemčijo z vidika varnosti in obveščevanja se nam zdi zelo pomemben, saj tako Nemcem kot Američanom zagotavlja večjo varnost," je povedala predstavnica Bele hiše Caitlin Hayden. "Ključnega pomena je, da se to sodelovanje nadaljuje na vseh področjih, in še naprej bomo v stiku z nemško vlado prek ustreznih kanalov."

ZDA in Nemčija so že desetletje tesne zaveznice, vendar pa so se odnosi med njimi lani precej ohladili, ko je prišlo na dan, da je NSA prisluškoval telefonskim pogovorom kanclerke Angele Merkel. Vse razsežnosti NSA-jevega nadzora je razkril njegov nekdanji pogodbenik Edward Snowden, ki je po razkritju zatočišče poiskal v Rusiji.