Sirski uporniki so pestra mešanica skupin, med katerimi imajo vse večji vpliv islamski skrajneži. Foto: Reuters
Sirski uporniki so pestra mešanica skupin, med katerimi imajo vse večji vpliv islamski skrajneži. Foto: Reuters
Sirija
Predstavnik sirske vlade zagotavlja, da so pripravljeni na premirje. Foto: EPA
John Kerry
Kerry ponavlja, da je kemični napad brez dvoma zagrešil režim predsednika Asada, in vztraja, da mora Varnostni svet resolucijo sprejeti prihodnji teden. Foto: EPA
ZDA si želijo resolucijo čim prej

Dogovor o prekinitvi ognja v mestu ob meji s Turčijo v 24 ur predvideva izpustitev ujetnikov, zajetih v medsebojnih spopadih, in vrnitev zaseženih dobrin.

Ključni posrednik, ki je pripomogel k dosegi dogovora, je bila skupina Liva Al Tavhid, ki je zvesta Svobodni sirski vojski in bo zdaj tudi poskrbela za vzpostavitev tamponskega območja med stranema.

Islamistični borci, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida, so v sredo zavzeli pretežni del strateško pomembnega mesta, zaradi česar je Turčija zaprla bližnji mejni prehod.

Sirska nacionalna koalicija je skupino Islamistična država v Iraku in Siriji (ISIS) obtožila kršitev načel revolucije, potem ko je ta v Azazu obrnila orožje proti borcem Svobodne sirske vojske, ki velja za glavno uporniško skupino v boju proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

V zadnjih mesecih so se okrepile napetosti med nekaj najbolj uveljavljenimi uporniškimi skupinami in islamisti, še posebej na severu Sirije, kjer opozicija nadzoruje obsežna območja.

Več lokalnih skupin islamistom zameri nadzor nad vse večjim delom ozemlja, redno oskrbo z orožjem, pa tudi brutalnost, ki jo nasprotniki pogosto primerjajo z režimsko. ISIS po drugi strani obtožuje upornike, povezane s Svobodno sirsko vojsko, da sodelujejo z Zahodom in so "heretiki".

Damask izpolnjuje dogovor
Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je sporočila, da je sirski režim začel posredovati podatke o svojem kemičnem orožju, kot to veleva dogovor med ZDA in Rusijo.

V prihodnjih dneh naj bi iz Damaska na sedež organizacije v Haagu prišlo še več podrobnosti o zalogah sirskega kemičnega orožja. Sirija ima sicer skladno z dogovorom do sobote čas, da preda popoln seznam svojega kemičnega orožja.

Asad je v intervjuju za ameriško televizijo Fox povedal, da bi lahko uničenje sirskega kemičnega orožja trajalo leto dni, stalo pa naj bi več kot milijardo dolarjev.

Režim naklonjen premirju
Namestnik sirskega premierja je priznal, da je državljanska vojna v Siriji zastala, saj nobena stran ni dovolj močna, da bi zmagala. Režim naj bi bil pripravljen na premirje.

Kvadri Džamil je za britanski Guardian povedal, da je imelo sirsko gospodarstvo katastrofalne izgube v državljanski vojni, ki se je začela leta 2011 in v kateri je umrlo več kot 100.000 ljudi, ter da ne režim ne opozicija nista dovolj močna, da bi premagala drugo stran. "Ta nična igra moči se še nekaj časa ne bo spremenila," je dejal.

Zato je Džamil napovedal, da bo sirski režim na napovedanih mirovnih pogovorih v Ženevi predlagal premirje z opozicijskimi uporniki. Premirje naj bi nadzirale sile iz nevtralnih ali prijateljskih držav, to pa bi lahko utrlo pot za mirni politični proces, v katerega se ne bi vmešavale zunanje sile.

Zagotovil je, da govori v imenu sirskega režima, in dodal: "Režim v svoji stari obliki se je končal. Da bi lahko izvedli potrebne reforme, pa se morajo zahodne države umakniti in nam pustiti, da zadihamo."

Kot je ob izjavah Džamila pojasnil BBC, bodo njegove trditve zagotovo zavrnili uporniki, ki so zelo skeptični do vladnih napovedi o reformah in demokraciji.

Iran ponudil pomoč
Za posrednika v mirovnih pogajanjih v Siriji se je ponudil iranski predsednik Hasan Rohani, ki je dejal, da je Teheran pripravljen pomagati pri iskanju rešitve. "Skupaj moramo delati, da bi dosegli narodni dialog. Ustvariti moramo okolje, kjer bodo ljudje sami odločali o svoji usodi. Zato razglašam pripravljenost iranske vlade, da pomaga ustvariti dialog med sirsko vlado in opozicijo," je Rohani zapisal v članku, ki ga je objavil Washington Post.

ZDA so pozvale Varnostni svet Združenih narodov, naj hitro sprejme resolucijo o Siriji, ki bo potrdila dogovor o predaji in uničenju kemičnega orožja, ki sta ga dosegla ruski in ameriški zunanji minister, Sergej Lavrov in John Kerry.

Kerry je dejal, da ni časa za prepire s tistimi, ki jih poročilo mednarodnih inšpektorjev o napadu s kemičnim orožjem ni prepričalo o krivdi sirskega režima, in dal tako jasno vedeti, da se ZDA ne strinjajo z zavlačevanjem sprejetja resolucije o Siriji.

Kerry je dejal, da za večino članic Združenih narodov ni nobenega dvoma, kdo je kriv za napad, a da Asadova zaveznica Rusija vztraja pri njegovi nedolžnosti in išče izgovore.

"Za mednarodno skupnost je ključnega pomena, da sprejme učinkovite ukrepe za uničenje sirskega kemičnega orožja. Vemo, da ima Asadov režim sarin, in niti kančka dvoma ni, da ga uporniki nimajo. Varnostni svet mora ukrepati prihodnji teden," je bil odločen Kerry.

Varnostni svet pripravlja resolucijo o Siriji, kamor naj bi zapisali načrt uničenja sirskega kemičnega orožja. ZDA vztrajajo, da mora resolucija vsebovati tudi grožnjo z vojaškim posredovanjem, če Sirija svojih obljub ne bo izpolnila, temu pa odločno nasprotuje Rusija.

ZDA si želijo resolucijo čim prej