Iran je raketo preizkusil ob Omanskem morju. Foto: EPA
Iran je raketo preizkusil ob Omanskem morju. Foto: EPA
Mednarodna skupnost znova postaja živčna zaradi iranskih testov. Foto: EPA

Poleg tega so preizkusili tudi rakete tipa nur in nasr, ki temeljijo na kitajski tehnologiji. Iranska mornarica je raketo gader preizkusila prvič. Po navedbah iranskega admirala Mahmuda Musavija je bil preizkus uspešen - raketa je zadela cilj.

Raketa gader je "ultra moderna raketa z integriranim, zelo natančnim radarjem in z naprednim sistemom proti zaznavanju, ki so ga izpopolnili prek prejšnjih generacij", navaja iranska tiskovna agencija. Raketa naj bi imela doseg 200 kilometrov, kar je običajno za rakete srednjega dosega, čeprav v Iranu trdijo, da gre za raketo dolgega dosega.

Poleg tega je iranska mornarica, ki z vajami v Perzijskem zalivu krepi grožnje z zaprtjem Hormuške ožine, preizkusila tudi rakete zemlja-zemlja tipa nur in protiladijsko raketo nasr, sicer kitajskih raket, ki so jih, kot je navedla Isna, v Iranu izpopolnili "z namerilnim sistemom in sistemom proti zaznavanju".

Grožnja z blokado nafte
Ena izmed raket tipa nur naj bi sicer leta 2006 poškodovala izraelsko vojaško ladjo med spopadi Izraela s proiransko libanonsko milico Hezbolah. Iran je 10-dnevne mornariške vaje v bližini Hormuške ožine začel 24. decembra. Končale naj bi se danes po preizkusu raket in po izvedbi "nove taktične formacije", s katero naj bi zaprli ožino, če bodo dobili tak ukaz.

Iran je namreč zagrozil z blokado prevoza nafte skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, če bi mednarodna skupnost zaradi domnevnega jedrskega programa proti njemu uvedla nove sankcije.

Gre za strateško izjemno pomembno ožino, saj skoznjo na tankerjih potuje 40 odstotkov svetovne nafte. Na območju Perzijskega zaliva so tudi pomembne izvoznice nafte in plina Bahrajn, Kuvajt, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.
ZDA so se na grožnje Irana odzvale z besedami, da ne bodo trpele nikakršnih iranskih poskusov oviranja prostega pretoka blaga skozi ožino.