Izraelci so lani porušili velik del infrastrukture v Gazi. Foto: Reuters
Izraelci so lani porušili velik del infrastrukture v Gazi. Foto: Reuters
Rešeni deček iz hiše družine Al Gol, ki je utrpel le manjše poškodbe
51 dni trajajoči spopadi so v Gazi povzročili pravo razdejanje in za sabo pustili številne žalujoče družine. Foto: Reuters

To sta dva izmed glavnih zaključkov v poročilu, ki ga je danes objavila komisija Združenih narodov v Ženevi. Kot so sporočili, je komisija zbrala zanesljive informacije in verodostojne navedbe, ki kažejo na resne kršitve mednarodnega humanitarnega prava med 51-dnevnim krvavim konfliktom.

Dolgo pričakovano poročilo obsoja predvsem prekomerno uporabo strelskega orožja: Izrael je med operacijo izvedel več kot 6000 zračnih napadov in izstrelil 50.000 topniških granat.

Palestinske oborožene skupine so na drugi strani glede na poročilo proti Izraelu izstrelile 4881 raket in 1753 granat, zaradi česar je umrlo šest civilistov, najmanj 1600 pa jih je bilo ranjenih.

Poročilo med drugim izpostavlja, da je Izrael napade z nezmanjšano močjo nadaljeval tudi, ko je že bilo jasno veliko število žrtev med civilisti in ogromno uničenje civilne infrastrukture. To odpira vprašanje, ali ni šlo za širšo politiko, ki so jo vsaj potihoma odobrili na najvišjih ravneh vlade, dodajajo v poročilu.

Poročilo je kritično tudi do Palestincev, ki so se v nemalo primerih do civilistov obnašali brezobzirno. Ob tem preiskovalci ZN predvsem obžalujejo, da sta komisiji, ki sta jih za preiskavo morebitnih vojnih zločinov vzpostavili tako palestinska kot izraelska stran, zgolj v nezadostni meri izpolnili svojo nalogo.

Komisija, ki jo vodi Mary McGowan Davis, se sicer še ni dokončno izrekla, ali so bili v Gazi zagrešeni vojni zločini, saj tovrstne sodbe prepušča sodiščem oz. drugim pravnim mehanizmom.

V lanski ofenzivi je umrlo 2140 Palestincev, večinoma civilistov, med njimi tretjina otrok, na drugi strani pa je Izrael poročal o 73 žrtvah, večinoma vojakih.

Vodja komisije je zaradi pritiska Izraela odstopil
Poročilo bi morali po prvotnih načrtih objaviti že med marčnim zasedanjem Sveta ZN za človekove pravice, a so preiskovalcem namenili več časa, potem ko je njihov dotedanji vodja zaradi pritiskov Izraela odstopil.

Izrael je ob objavi poročila, ki ga bodo še podrobno preučili, sporočil, da je bilo politično motivirano. Na izraelskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da je poročilo naročila zloglasno pristranska institucija in ji dala očitno pristranski mandat. "Izrael se brani pred teroristično organizacijo, ki poziva k njegovemu uničenju in ki sama izvaja vojne zločine," je zapisal izraelski predsednik Benjamin Netanjahu, pri čemer je imel v mislim palestinsko gibanje Hamas.

Na drugi strani je Hamas pozdravil obsodbo Izraela. Kot je dejal njegov tiskovni predstavnik Favzi Barhum, "Hamas pozdravlja navedba obsodbo cionističnega okupatorja zaradi vojnih zločinov med zadnjo vojno na območju Gaze".