Vojska ne želi uporabiti izraza vojaški udar, temveč frazo, da se je postavila na stran ljudi, ki ni bila slišana s strni odstavljenega predsednika Mohameda Mursija in Muslimansk bratovščine. Foto: EPA
Vojska ne želi uporabiti izraza vojaški udar, temveč frazo, da se je postavila na stran ljudi, ki ni bila slišana s strni odstavljenega predsednika Mohameda Mursija in Muslimansk bratovščine. Foto: EPA

Na drugi strani pa menim, da je vojska ugotovila, da se boriti s 30 milijoni Egipčanov ne splača. Me pa moti odnos, ki ga je imel Mursi s Hamasom in tudi z ZDA. Nekateri tako menijo, da so bili protesti načrtovani. Toda dvomim, saj je mlada organizacija aktivistov v dveh mesecih zbrala več kot 22 milijonov podpisov. Vse podpise so dali ljudje, ki so morali predložiti osebni dokument, in so tako javno povedali, da ne želijo Muslimanske bratovščine in Mursija za predsednika.

Protesti v Egiptih
V petek so v več delih Egipta izbruhnili spopadi med Mursijevimi privrženci in nasprotniki. Največ žrtev je bilo v Kairu in Aleksandriji. Foto: EPA
Vojska je ponoči aretirali začasnega vodjo Muslimanske bratovščine Šairata Al Šaterja. Foto: EPA

Še pred revolucijo pred dvema letoma sem iz trgovine za sto funtov, recimo, prinesla za en teden hrane, danes pod 300 funti ne prinesem skoraj nič. Pred vhodom v hišo imamo smetnjake, in zjutraj vidim ljudi, stare 30, 40 let, ki brskajo po smeteh in iščejo hrano. Ostanke hrane, ki je ne pojemo, jim zato puščamo v vrečkah, ki jih obesimo na smetnjak, da jim ni treba brskati po njem.

Protesti v Egiptih
Odstavljeni predsednik Mohamed Mursi je še vedno v priporu. Foto: EPA

Če gledamo vso zgodovino, od kralja naprej je bil poglavar vojaška osebnost. Imeti bi morali vojaško osebnost in demokratično izvoljen parlament parlament, ki bi morala vladati na demokratičen način. Menim, da se bo vsak predsednik, ki bo prišel, spopadal z velikimi težavami. Egipt je v velikih denarnih težavah, turizem že dve leti ne deluje, edino, kar še prinaša denar, je Sueški kanal, preostalo je na dnu. Ta, ki bo prišel, bo moral biti čarovnik, da bo zadovoljil vse te ljudi. Vse lačne, brez službe, in seveda da mu bo tudi uspelo narediti eno stopnico več, kot je zdaj.

Protesti v Egiptih
Podporniki Mursija trdijo, da je vojska izvedla državni udar, in zahtevajo, da se Mursi vrne na svoj položaj. Foto: EPA

Nekateri tako menijo, da so bili protesti načrtovani. Toda dvomim, saj je mlada organizacija aktivistov v dveh mesecih zbrala več kot 22 milijonov podpisov za odstavitev Mursija. Vse podpise so dali ljudje, ki so morali predložiti osebni dokument, in s tem so se ljudje izpostavili in javno povedali, da ne želijo Muslimanske bratovščine in Mursija za predsednika.

A vsa finančna podpora Muslimanski bratovščini še vedno prihaja iz Katarja in od Hamasa. Katar naj bi pošiljal od 60.000 tisoč funtov, kar je približno 850 dolarjev mesečno, vsakemu od vodilnih v Muslimanski bratovščini. To je bila renta, imeli so seveda tudi svoje plače. Bratovščina ima veliko podpornikov po svetu, glavni financer pa je bil prav Katar.

Protesti v Egiptih
Vojska je zaprla vse islamske televizijske postaje po državi. Foto: EPA
Protesti v Egiptih
Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur, ki ga je v sredo na položaj nastavila vojska, je v petek v prvem odloku razpustil šuro, zgornji dom parlamenta. Foto: EPA
Protesti v Egiptih
Mursija in še nekatere člane Muslimanske bratovščine bodo v ponedeljek zaslišali zaradi obtožb o žaljenju sodstva. Foto: EPA

"Lahko pride tudi do državljanske vojne. Vojska je sicer močna, in čeprav člani Muslimanske bratovščine niso toliko številčni, imajo denarno podporo in so dobro oboroženi," pravi Maja Nawal.

Slovenka, ki živi v Kairu že skoraj 15 let in dela kot tržni menedžer v večji turistični agenciji v Kairu, pravi, da so ljudje, ki delajo v turizmu, v Egiptu že po naravi bolj svobodomiselni. Tisti, ki podpirajo Muslimansko bratovščino, imajo namreč težave s tem, "da bodo imeli opravka z alkoholom in ženskami v bikiniju."

Čeprav glede trenutnega položaja v Egiptu ostaja optimistična, meni, da bo do vzpostavitve miru potrebna trnova pot. Meni, da se bo vsak predsednik, ki bo prišel, spopadal z velikimi težavami. "Egipt je v velikih denarnih težavah, turizem že dve leti ne deluje, edino, kar deluje, je Sueški kanal, preostalo je na dnu. Ta, ki bo prišel, bo moral biti čarovnik, da bo zadovoljil vse te ljudi. Vse lačne, brez službe, in seveda, ki mu bo tudi uspelo narediti eno stopnico več, kot je zdaj."
___________________________________________

Slovenci, ki živite v Egiptu, ste jezni nad poročanjem slovenskih medijev in televizijskih dopisnikov o dejanskem stanju v državi. Zakaj?
Zato, ker imamo občutek, da gre za enostransko poročanje. Večina informacij vsebuje podatek, da gre za vojaški udar, čeprav vsi veste, da je bilo na ulicah Egipta 30 milijonov ljudi, ki so zahtevali Mursijev odstop. Tako vojska ni imela druge možnosti, kot da se postavi na stran ljudi, saj je tako že pred tem storila policija. Naša bližnjevhodna dopisnica pa je tako ali tako v zadnjih dogodkih stopila na stran Muslimanske bratovščine, čeprav naj bi novinarji poročali nepristransko.

To, da je šlo za ljudski udar, pravijo nasprotniki Mursija, medtem ko njegovi podporniki vztrajajo, da je šlo za vojaški udar. Zakaj je slika v Egiptu tako črno-bela?
Mursiju je v enem letu vladanja uspelo razdeliti Egipt. Pa ne govorim o veri. Govorim o tem, komu si privržen: "Jaz sem privržen Mursiju in bom zanj umrl!".
Tudi 30. junija je bilo na ulicah veliko muslimanov, dokaz za to so posnetki s Tahrirja v času opoldanske maše, ko so tudi molili na ulicah, a niso podporniki Muslimanske bratovščine. Danes (petek, 5. julij) pa so na ulicah le pripadniki Muslimanske bratovščine. Sicer sem optimist, a vse skupaj kaže zelo klavrno. Namreč, podporniki bratovščine so šli danes (op. p. v petek) proti vojski. Ta je zavarovala območje, kjer je zaprt Mursi. Ko so želeli protestniki od tam nadaljevati na trg Tahrir, jim je vojska to poskušala preprečiti z blokadami, ampak se ti niso želeli ustaviti, zato je vojska streljala v zrak. A ker jih tudi to ni ustavilo, so začeli streljati v tla. Nekaj protestnikov je bilo ranjenih v noge, dva sta umrla, in to jih je še bolj razjezilo. Enostavno so se zgrmili na vojsko in zdaj hočejo prodreti na trg Tahrir, kjer so še vedno ti mladi revolucionarji.

Delov dopisnik Boštjan Videmšek mi je pred časom dejal, da je "po padcu Hosnija Mubaraka vojska ukradla ljudem revolucijo" in da je "vrhovni vojaški svet začel grobo obračunavati z aktivisti". V petek je prišlo do streljanja na shodu Mursijevih podpornikov. Kako vi vidite vlogo vojske pred dvema letoma in danes?
Če pogledamo zgodovino Egipta, je imela vojsko vedno glavno besedo. Po padcu Mubaraka je imel predsednik Mursi nekaj več svobode pri odločanju, ko je bilo vseeno omejeno, zato mu je bil v veliko pomoč parlament, v katerem je sedela večina članov Muslimanske bratovščine. Vojska ima še vedno oblast, kot jo je imela v Naserjevem času. Vojska je v Egiptu zelo močna, zato me ni strah, kaj se bo zgodilo. Glede razlik pred dvema letoma pa menim, da je vojska danes drugačna.

In zakaj je postala drugačna?
Ni postala drugačna. Po padcu Mubaraka je bila vojska proti ljudem, ni jim stopila v bran, ko so šli na ulice. Bila je njihov nasprotnik. Zdaj pa je stopila na stran ljudi. Vprašanje je, zakaj, vendar pa dvomim, da samo zato, ker bi ljudem hotela pomagati. Morda je za tem še kaj drugega …

Morda to, da se je Mursi pred dnevi udeležil shoda radikalnih islamistov, ki so pozivali k sveti vojni v Siriji in v to vpletel tudi egiptovsko vojsko?
Točno tako. Tudi to je en podatek, ki bi bil lahko usoden. Na drugi strani pa menim, da je vojska ugotovila, da se boriti s 30 milijoni Egipčanov ne splača oziroma da si pred dvema letoma omajani ugled popravi na način, da se postavi v bran ljudi. Me pa moti odnos, ki ga je imel Mursi s Hamasom in tudi z ZDA. Nekateri tako menijo, da so bili protesti načrtovani. Toda dvomim, saj je mlada organizacija aktivistov v dveh mesecih zbrala več kot 22 milijonov podpisov za odstavitev Mursija. Vse podpise so dali ljudje, ki so morali predložiti osebni dokument, in s tem so se izpostavili in javno povedali, da ne želijo Muslimanske bratovščine in Mursija za predsednika.

Vi se mimo trga Tahrir vozite vsak dan v službo?
Da. In po navadi se vozim čisto normalno, le danes sem šla po drugi strani. Vojske tudi ni, tako kot govorijo, na vseh ulicah. Je predvsem na kriznih točkah, to je pri kairski univerzi, kjer so pripadniki Muslimanske bratovščine hoteli vdreti v policijsko postajo, okoli Tahrirja, predsedniške palače, Naser Citija in Heliopolisa. Ni pa vojske vsepovsod, kot poročajo mediji.

Svetovali ste mi, naj si za drugačen pogled na stanje v Egiptu ogledam stran skupine Egypt Streets?
V Kairu se je nekaj ljudi in novinarjev organiziralo in o stanju na ulicah sporočajo na Facebooku. Ker je naše podjetje tudi pogodbeni prevoznik in organizira redne prevoze delavcev v službe, smo prve dni protestov točno vedeli, kaj se kje dogaja. Kje bodo zapore, kam se ljudje premikajo. Nad videom, ki sem vam ga poslala in je bil objavljene na njihovi strani, sem bila šokirana. Govori se, da imajo člani Muslimanske bratovščine pripravljene vojaške uniforme, ki so jih zaplenili vojski, in bodo zamaskirani v

vojake delali zmedo med ljudmi.

Kako se prebivalci Kaira razumete v vsakdanjem življenju?
Jaz nimam težav, saj so moji sodelavci in na splošno v turizmu ljudje, ki so proti Muslimanski bratovščini in niso volili Mursija. To pa zato, ker je turizem pomembna panoga v Egiptu. Toda Mursijevi podporniki niso navdušeni nad tem, da bi imeli opravka z alkoholom in ženskami v bikiniju, saj naj bi bil to 'haram' - prepovedano. To pomeni, da je tisti, ki v Egiptu dela v turizmu, že malo drugače usmerjen. Sama hodim v najbližjo trgovino, za katero vem, da so lastniki pripadniki Muslimanske bratovščine, pa nisem imela nikoli nobenih težav. Tudi glede posilstev in nadlegovanj žensk, o katerem je zadnje čase veliko govora – da, prepričana sem, da se to dogaja, a to se je dogajalo tudi v Mubarakovem času, pa se takrat o tem ni govorilo oziroma se ni smelo govoriti.

V zadnjem letu so se cene hrane in elektrike občutno zvišale, nekatere celo za 50 odstotkov. Pravite, da še nikoli do zdaj, pa živite v Egiptu več kot deset let, še niste videli toliko ljudi brskati po smeteh, iskati hrano in prositi na ulicah kot v tem zadnjem letu?
V Egiptu je bil nižji sloj vedno najštevilčnejši, tam nekje okoli 52 odstotkov. A so lahko shajali s 500 egiptovskimi funti, kar je približno 70 dolarjev. Danes ne morejo več. Še pred revolucijo pred dvema letoma sem iz trgovine za sto funtov, recimo, prinesla za en teden hrane, danes pod 300 funti ne prinesem skoraj nič. Pred vhodom v hišo imamo smetnjake in zjutraj vidim ljudi, stare 30, 40 let, ki brskajo po smeteh in iščejo hrano. Ostanke hrane, ki je ne pojemo, jim zato puščamo v vrečkah, ki jih obesimo na smetnjak, da jim ni treba brskati po njem.

To se sliši grozljivo.
In tudi je grozljivo. Pa živim v zelo elitnem delu, kjer so v bližini tudi veleposlaništva, in je zato tu malo boljše. A še hujše je v revnih predelih ob Nilu. Imbaba, Warak, Šobra in še bi jih lahko naštela.

Če se vrneva na Hamas – v času revolucije so Mohameda Mursija zaprli in iz zapora naj bi mu pomagali pobegniti ravno člani Hamasa. Nekateri mediji tudi pišejo, da je največji poraženec po odstavitvi Mursija ravno Hamas.
V Mubarakovem času so bili vsi vidni člani Muslimanske bratovščine zaprti. Zdaj je tudi uradno dokazano, da jih po padcu Mubaraka iz zapora ni spravila policija, kot so trdili na začetku, temveč je bil vpleten Hamas. Menim, da tak človek (op. p. Mursi), sploh ne bi mogel kandidirati za predsednika, pa je. Vemo tudi, na kakšen način in s kakšno razliko v glasovanju. A vsa finančna podpora Muslimanski bratovščini še vedno prihaja iz Katarja in od Hamasa. Katar naj bi pošiljal od 60.000 tisoč funtov, kar je približno 850 dolarjev mesečno, vsakemu od vodilnih v Muslimanski bratovščini. To je bila renta, imeli so seveda tudi svoje plače. Bratovščina ima veliko podpornikov po svetu, glavni financer pa je bil prav Katar.

Kaj pa ZDA?
Hm …

Namreč, britanski novinar Robert Fisk je v Independentu napisal članek z naslovom: "Kdaj vojaški udar ni vojaški udar? Očitno, ko se zgodi v Egiptu." Izpostavil je, da se besedni zvezi vojaški udar izogibata tako ameriški predsednik Barack Obama kot egiptovska vojska. Razloga sta dva: Egipt bi izgubil "tistih 1,5 milijarde dolarjev ameriških subvencij", ZDA pa bi po nepotrebnem zaostrile odnose z Izraelom?
Točno tako. Tukaj se govori, da je bila naveza med ZDA, Muslimansko bratovščino in Mursijem zelo tesna. Kot sem slišala, naj bi ameriška ambasadorka A. Patterson odhajala iz Egipta predčasno, ravno zaradi pretesnih odnosov z Muslimansko bratovščino in Mursijem. Zagovarjanje Mursija opažam tudi med Američani, ki živijo v Egiptu.

In kaj pravijo. Zakaj podpirajo Mursija?
Zato, ker je spravil Egipt iz hudega položaja, ki je bil v času Mubaraka. Da, takrat Egipčani niso smeli govoriti, da niso imeli nobenih pravic ... Temu pravim izjave "opranih možganov". Namreč, večina teh izjav prihaja iz ust žensk, ki so poročene z Egipčani. Res pa je, da Egipčani pod Mubarakom niso imeli dosti svobode, ampak živelo se je bolje, kot se živi danes. Še vedno zagovarjam stališče, da je treba Egiptu vladati s trdo roko. Tudi ko bomo čez nekaj mesecev dobili novega predsednika, ne vem, ali bo lahko zadovoljil vse te množice lačnih in nezaposlenih, razen če ne bo superman. Menim, da ga bodo po dveh, treh letih želeli znova zamenjati.

Vojska je aretirala 300 članov Muslimanske bratovščine, med njimi tudi vidnejše predstavnike, kot je predsednik Kairat Al Šater. Opozicija je Morsiju ves čas očitala, da je le njihova podaljšana roka. Je bila odstavitev predsednika le povod, da je lahko vojska zdaj 'obračunala' z bratovščino? Še pred kratkim je bila Muslimanska bratovščina v Egiptu prepovedana?
Lahko bi bilo tudi to. Zanimivo pa je še nekaj. Ultimat vojske Mursiju se je 30. junija iztekel ob 16.00. Toda od 16.00 pa do 20.00 vojaški poveljnik Abdel Fatah Al Sisi ni povedal ničesar, pa čeprav je imel ta dan z Mursijem zelo dolg pogovor. Najprej so ga hoteli poslati v hišni pripor. V igri je bil celo azil v Jemnu, potem naj bi ostal v vojaškem letovišču, zdaj pa naj bi bil nekje v vojaški zgradbi v Heliopolisu. Vse skupaj je bilo malo čudno in imel sem občutek, da je v dogovore vpleten še nekdo tretji.

To pa bi bil …?
Mislim, da ZDA. ZDA mu po mojem mnenju niso dovolile oditi iz Egipta, saj je Mursi sam zaprosil, da gre z družino v Jemen. Je pa res, da ima Muslimanska bratovščina glavno besedo in Mursi je počel, kar mu je bilo ukazano.

Kakšna bo njena usoda v Egipt?
Trenutno je nekaj njenih vodilnih članov že zaprtih, nekaj jih je v hišnem priporu, a več je težko napovedati. Navajeni so na, jaz temu pravim, partizansko bojevanje, na atentate, na nočne bojne napade. Lahko pride tudi do državljanske vojne, ne vem. Vojska je sicer močna, a čeprav člani Muslimanske bratovščine niso toliko številčni, imajo denarno podporo in so dobro oboroženi. Toda vsem tem 30 milijonom ljudi, ki so protestirali, je do tega, da Muslimanska bratovščina izgine, da je ni več.

Da se znova prepove?
Tako, to je bilo zaznati tudi v izjavah generala Al Sisija in El Baradeja, kako jim bo to uspelo, pa ne vem.

Bi se lahko El Baradej zavihtel na kakšen stolček?
Ravno danes sem brala, da je zavrnil položaj premierja. Nisem prepričana, da bi bil on pravi. je pa zagotovo stoodstotno bolj primeren, kot kateri koli član Muslimanske bratovščine.

Kakšnega voditelja bi pa potreboval Egipt? Omenili ste že trdo roko.
Menim, da bi morala biti vojaška osebnost. Če gledamo vso zgodovino, od kralja naprej je bil poglavar vojaška osebnost. Imeti bi morali vojaško osebnost in demokratično izvoljen parlament, ki bi morala vladati na demokratičen način. Menim, da se bo vsak predsednik, ki bo prišel, spopadal z velikimi težavami. Egipt je v velikih denarnih težavah, turizem že dve leti ne deluje, edino, kar še prinaša denar, je Sueški kanal, preostalo je na dnu. Ta, ki bo prišel, bo moral biti čarovnik, da bo zadovoljil vse te ljudi. Vse lačne, brez službe, in seveda da mu bo tudi uspelo narediti eno stopnico več, kot je zdaj.

Na drugi strani pa menim, da je vojska ugotovila, da se boriti s 30 milijoni Egipčanov ne splača. Me pa moti odnos, ki ga je imel Mursi s Hamasom in tudi z ZDA. Nekateri tako menijo, da so bili protesti načrtovani. Toda dvomim, saj je mlada organizacija aktivistov v dveh mesecih zbrala več kot 22 milijonov podpisov. Vse podpise so dali ljudje, ki so morali predložiti osebni dokument, in so tako javno povedali, da ne želijo Muslimanske bratovščine in Mursija za predsednika.

Še pred revolucijo pred dvema letoma sem iz trgovine za sto funtov, recimo, prinesla za en teden hrane, danes pod 300 funti ne prinesem skoraj nič. Pred vhodom v hišo imamo smetnjake, in zjutraj vidim ljudi, stare 30, 40 let, ki brskajo po smeteh in iščejo hrano. Ostanke hrane, ki je ne pojemo, jim zato puščamo v vrečkah, ki jih obesimo na smetnjak, da jim ni treba brskati po njem.

Če gledamo vso zgodovino, od kralja naprej je bil poglavar vojaška osebnost. Imeti bi morali vojaško osebnost in demokratično izvoljen parlament parlament, ki bi morala vladati na demokratičen način. Menim, da se bo vsak predsednik, ki bo prišel, spopadal z velikimi težavami. Egipt je v velikih denarnih težavah, turizem že dve leti ne deluje, edino, kar še prinaša denar, je Sueški kanal, preostalo je na dnu. Ta, ki bo prišel, bo moral biti čarovnik, da bo zadovoljil vse te ljudi. Vse lačne, brez službe, in seveda da mu bo tudi uspelo narediti eno stopnico več, kot je zdaj.

Nekateri tako menijo, da so bili protesti načrtovani. Toda dvomim, saj je mlada organizacija aktivistov v dveh mesecih zbrala več kot 22 milijonov podpisov za odstavitev Mursija. Vse podpise so dali ljudje, ki so morali predložiti osebni dokument, in s tem so se ljudje izpostavili in javno povedali, da ne želijo Muslimanske bratovščine in Mursija za predsednika.

A vsa finančna podpora Muslimanski bratovščini še vedno prihaja iz Katarja in od Hamasa. Katar naj bi pošiljal od 60.000 tisoč funtov, kar je približno 850 dolarjev mesečno, vsakemu od vodilnih v Muslimanski bratovščini. To je bila renta, imeli so seveda tudi svoje plače. Bratovščina ima veliko podpornikov po svetu, glavni financer pa je bil prav Katar.