Podporniki odstavljenega predsednika Mursija. Foto: EPA
Podporniki odstavljenega predsednika Mursija. Foto: EPA

Na stotine Mursijevih privržencev je medtem danes znova protestiralo pred obrambnim ministrstvom v Kairu.
Kot je na novinarski konferenci v Kairu povedala Mursijeva hči Šajma, se je družina odločila, da pravno ukrepa proti vojski. Gre za prvo izjavo Mursijeve družine od njegove odstavitve.

Mursija že vse od njegove odstavitve 3. julija zadržujejo na neznani lokaciji, pri čemer pa proti njemu niso vložili nobene obtožnice. Protestniki že tedne zahtevajo njegovo izpustitev in nato tudi vrnitev na oblast.

"Mednarodni pravni koraki"
Po mnenju družine je vojska odgovorna za "varnost" nekdanjega voditelja. "Sprejemamo lokalne in mednarodne pravne korake proti Abdulu Fatahu Al Sisiju, vodji krvavega vojaškega udara, in njegovi pučistični skupini," je poudarila Šajma Mursi. Kot je pojasnila, to med drugim pomeni uradno pritožbo na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) oziroma zahtevo, naj sproži preiskavo o dogodkih, ki so vodili v odstavitev Mursija.

Eden izmed Mursijevih sinov, Osama, je ob tem dejal, da "se dogaja kršitev človekovih pravic v vsakem pomenu te besede" in da je njegov oče žrtev "ugrabitve". Povedal je, da družina z Mursijem ni imela nobenega stika že vse od 3. julija. Šajma je še izrazila ogorčenje ob molku egiptovskih organizacij za človekove pravice in civilne družbe glede te "ugrabitve legitimnega predsednika".

Izpustitev Mursija sicer po drugi strani bolj ali manj vsak dan na protestih zahtevajo njegovi privrženci, k njej pa so pozvale tudi številne tuje države, med drugim ZDA. Egiptovske začasne oblasti po drugi strani vztrajajo, da je Mursi le "na varnem".
V današnjih spopadih med Mursijevimi privrženci in nasprotniki v središču Kaira je po zadnjih podatkih ena oseba izgubila življenje, najmanj 26 ljudi je bilo ranjenih. Policija je izgrednike skušala pregnati s solzivcem. Hkrati so trije ljudje življenje izgubili v spopadih severno od egiptovske prestolnice.