Protesti so se v začetku meseca sprevrgli tudi v nasilje, v katerem je umrlo 25 ljudi, več kot 850 je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Protesti so se v začetku meseca sprevrgli tudi v nasilje, v katerem je umrlo 25 ljudi, več kot 850 je bilo ranjenih. Foto: Reuters

"Rdečesrajčniki", ki na ulicah vztrajajo že peti teden in zahtevajo odstop premierja Abhisita Vedžadžive ter predčasne volitve, se trenutno zadržujejo v trgovskem središču mesta. Napovedali so, da se bodo premaknili v finančno-poslovni predel Silom Road, a se to za zdaj še ni zgodilo. Vlada je dejala, da želi z razporeditvijo vojske na to območje le preprečiti protestnikom vstop v ta kraj, ne pa se tudi spopasti z njimi.

V nedeljo je tudi general Anupong Paodžinda, ki je odgovoren za državno varnost, protestnike pozval, naj se izogibajo finančnemu predelu Bangkoka. Poostrena varnost je predvsem pred sedežem ustanove Bangkok Bank, na katero so protestniki jezni zaradi njenih povezav z oblastjo in tajsko elito.

Se bodo dvignile še druge "barve"?
Zaradi trenutnega stanja je prekipelo tudi "rumenosrajčnikom", ki sicer podpirajo vlado Vedžadžive. Vladi so postavili ultimat - če v enem tednu ne prekine protestov "rdečesrajčnikov", bodo tudi sami odšli na ulice. Že prejšnji teden so se zavzeli za uvedbo vojaškega prava v državi.

Zborovanja so priredile tudi nekatere manjše skupine, poznane kot "brezbarvne", ki pozivajo h koncu bridkega političnega "prerivanja" v državi.