Volitve v DR Kongu zaznamuje nasilje. Foto: EPA
Volitve v DR Kongu zaznamuje nasilje. Foto: EPA

Med sobotnimi spopadi so umrli trije ljudje, policija pa je zaradi nasilja prepovedala volilna zborovanja. Po državi je razporejenih okoli 22.000 mirovnikov Združenih narodov, ki naj bi pomagali preprečiti izbruh nasilja.

Volilni uradniki naj bi imeli težave z dostavljanjem volilnih listov do vseh 60.000 volišč v tej ogromni afriški državi z le malo prometne infrastrukture. Kljub težavam in pozivom, da bi volitve prestavili, so v nedeljo volilni uradniki zagotavljali, da je vse 99-odstotno pripravljeno.

Po navedbah ZN-a so se incidenti v Kanangi v osrednjem delu države začeli, ker so se nekatera volišča odprla z zamudo, zaostrili pa so se, ko so lokalni prebivalci odkrili, da so nekatere volilne skrinjice že napolnjene z izpolnjenimi glasovnicami. Požganih naj bi bilo okoli 15 volišč.

Incident v Lubumbashiju na jugovzhodu države se je zgodil še pred odprtjem volišč. Oboroženi moški so okoli 3. ure po lokalnem času napadli konvoj osmih terenskih vozil. Dve vozili, v katerih je bilo okoli tisoč glasovnic, sta zgoreli. Glasovnice naj bi razdelili na volišča v mestih. V napadu oboroženih moških na dve volišči v Lubumbashiju so umrli najmanj štirje ljudje.

11 predsedniških kandidatov
Volitve v DR Kongo, druge po koncu vojne, v kateri je umrlo približno 4 milijonov ljudi, naj ne bi prinesle večjih sprememb v tej veliki afriški državi. Največ možnosti za zmago ima zdajšnji predsednik Joseph Kabila, saj mu gre v prid tudi spremenjeni volilni sistem. Ustavna dopolnila namreč predvidevajo le še en krog predsedniških volitev, Kabila pa ima največ možnosti tudi zaradi neenotnosti opozicije. Proti njemu kandidira deset kandidatov, med katerimi je v ospredju predvsem 78-letni Etienne Tshiskedi, ki je 40-letnega Kabilo obtožil, da načrtuje prirejanje volilnega izida.

Kabila obljublja boljši jutri
Kabila obljublja, da bo DR Kongo spremenil v "hitro rastočo državo". Država kljub ogromnim naravnim bogastvom ostaja ena najrevnejših na svetu. Dve tretjini od skoraj 68 milijonov prebivalcev živi v revščini, infrastrukture praktično ni, država pa se vztrajno uvršča na rep lestvic po kakovosti življenja.

Več kot 30 milijonov volilnih upravičencev lahko za sedež v 500-članskem parlamentu izbira med več kot 18.000 kandidati.