Nad Volkswagen so se po izbruhu afere s povišanimi emisijami zgrnili črni oblaki, a jih bo družba prebrodila. V letu pred izbruhom krize je imel Volkswagen 10,85 milijarde evrov dobička. Foto: Reuters
Nad Volkswagen so se po izbruhu afere s povišanimi emisijami zgrnili črni oblaki, a jih bo družba prebrodila. V letu pred izbruhom krize je imel Volkswagen 10,85 milijarde evrov dobička. Foto: Reuters
Volkswagen lani z 1,6 milijarde izgube

Izguba v znesku 1,6 milijarde evrov lani je nastala, potem ko je Volkswagen zaradi afere rezerviral 16,2 milijarde evrov za pokritje stroškov morebitnih kazni, tožb in vpoklicev vozil. Koncern je lani jeseni priznal, da je v okoli 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu vgradil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje izpuste od dejanskih. Goljufijo so odkrili kalifornijski okoljevarstveniki, ki so hoteli Volkswagnove dizelske avtomobile postaviti za vzor drugim.

Volkswagen letos pričakuje težavno leto, ne samo zaradi potrebnih sprememb v okviru koncerna, ampak tudi zaradi gospodarskega okolja. "To poslovno leto bodo zaznamovali slabši obeti glede rasti in politična negotovost ter močna tečajna nihanja, težavne razmere na nekaterih trgih in posledice dizelske zadeve," je dejal prvi finančnik koncerna Frank Witter.

Müller se je osebno opravičil Obami
Prvi mož koncerna Matthias Müller se je danes opravičil zaradi škandala s programsko opremo in po poročanju nemške tiskovne agencije DPA tudi povedal, da se je prejšnji teden osebno opravičil ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ko je ta obiskal sejem v Hannovru. Koncernu grozijo milijardni stroški v ZDA, kjer je bila sporna programska oprema nameščena v okoli 580.000 vozil. Müller je zavrnil ugibanja, da naj bi koncern nameraval prodati nekatere blagovne znamke, med njimi MAN in Scanio. "To so govorice," je poudaril.

Posodobitev programske opreme ni dala rezultatov
Prvi mož koncerna je povedal, da imajo težave pri vpoklicu passatov, saj posodobitev programske opreme ni dala rezultatov, kot so jih pričakovali, zato bodo zdaj najprej vpoklicali golfe. Iz družbe so dodatno sporočili, da bodo vpoklic golfov začeli v torek, najprej pa bodo vpoklicali okoli 15.000 vozil z ročnim menjalnikom in dvolitrskim motorjem. Lastniki bodo obvestilo o terminu dobili po pošti, namestitev nove programske opreme pa naj bi trajala okoli 30 minut.

Volkswagen lani z 1,6 milijarde izgube