Letni plenum poteka v dvorani ljudske skupščine. Foto: EPA
Letni plenum poteka v dvorani ljudske skupščine. Foto: EPA

Po poročanju državne tiskovne agencije Šinhua bodo voditelji razpravljali o pomembnih vprašanjih, ki zadevajo spoštovanje vladavine prava in korupcijo.

Prav boj proti korupciji si je za prednostno nalogo zastavil kitajski predsednik Ši Džinping, ko je leta 2013 prevzel vodenje azijske velesile in drugega največjega gospodarstva na svetu.

V izjavi za javnost po sestanku politbiroja centralnega komiteja prejšnji mesec je partija zapisala, da je spoštovanje zakonov potrebno za gradnjo družbe blaginje in izvajanje korenitih reform. Kritiki po drugi strani očitajo predsedniku, da predsednik nima namena podrediti partije spoštovanju zakonov, kar bi po njihovem mnenju dosegel z vzpostavitvijo neodvisnega sodstva.

Ena izmed reform, ki naj bi jo potrdili na letošnjem plenumu, naj bi predvidevala omejitev vpliva, ki ga imajo lokalni politiki na postopke na sodiščih, s čimer naj bi pravosodni sistem postal bolj nepristranski.

To naj bi zadovoljilo predvsem kitajska zasebna podjetja in tuje vlagatelje, ki se pogosto pritožujejo nad pristranskostjo sodnikov, ki odgovarjajo lokalnim oblastem in partijskim organom, ti pa imajo v ozadju svoje interese.

Na lanskem plenumu so potrdili vrsto reform, ki naj bi zagotovile rast kitajskega gospodarstva v prihodnjem desetletju, pri čemer se bo poudarek od infrastrukturnih projektov in spodbujanju izvoza preusmeril na bolj uravnoteženo in vzdržljivo rast gospodarstva.

Večji pomen naj bi dali vplivu svobodnega trga, čeprav bo državno lastništvo še naprej eden izmed temeljev gospodarske ureditve.