Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto (levo), kanadski premier Justin Trudeau, predsednik ZDA Barack Obama (desno) na vrhu Severne Amerike v Ottawi. Foto: Reuters
Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto (levo), kanadski premier Justin Trudeau, predsednik ZDA Barack Obama (desno) na vrhu Severne Amerike v Ottawi. Foto: Reuters
Trije predsedniki so opozorili tudi pred izolacionizmom, nacionalizmom in egoizmom, s katerimi se ta čas spoprijema tudi Evropa. Foto: Reuters
Tik pred severnoameriškim vrhom je Kanada napovedala odpravo vizumov za mehiške državljane, Mehika je sprostila uvoz kanadske govedine, vsi trije predsedniki pa so se zavezali, da bodo do leta 2025 polovico svoje elektrike pridobili iz obnovljivih virov. Foto: Reuters
Srečanje treh voditeljev v Ottawi

Kanadski premier Justin Trudeau, predsednik ZDA Barack Obama in mehiški predsednik Enrique Pena Nieto so na vrhu severne Amerike v Ottawi v Kanadi, ki mu iz časov predsednika Georgea Busha mlajšega pravijo tudi vrh treh amigosov, podprli t. i. sporazum o prosti trgovini Nafta, ki so ga omenjene tri države podpisale leta 1994.

Voditelji menijo, da sporazum odpira možnosti tesnejšega gospodarskega sodelovanja gospodarstev treh držav, v katerih živi več kot 470 milijonov ljudi.

Trudeau, Obama in Nieto so se konkretno zavezali, da bodo skupaj do leta 2025 polovico električne energije pridobili na način, ki ne bo prispeval k podnebnim spremembam. ZDA in Kanada so se pogovarjale tudi glede trgovanja z lesom, a konkretnih dogovorov niso dosegli . Mehika in Kanada sta dosegli dogovor, da bodo Mehičani Kanado lahko obiskovali brez vizumov, Kanada pa bo lahko v Mehiko prodajala goveje meso.

Trump bi sporazum ukinil
Na vrhu so se zbrali po odločitvi britanskih volivcev za odhod iz EU-ja in v času, ko po ZDA politike in podjetnike 'straši' republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, med drugim z napovedmi o izgonu priseljencev, gradnji zidu in uničenju sporazuma Nafta o prosti trgovini severne Amerike.

Trump obljublja, da bo sporazum v primeru izvolitve takoj po prihodu v Belo hišo, ne glede na mednarodne obveznosti in posledice, razdrl. Svobodna trgovina po njegovem mnenju ZDA stane milijone delovnih mest in pogubno znižuje plače ameriških delavcev.

"Ni mi vseeno za reveže"
"Prepogosto slišimo retoriko, ki zanemarja ogromen prispevek mehiških Američanov. Izolacija ne bo prinesla blaginje. Mehiški Američani so pomagali izoblikovati značaj ZDA," je dejal Obama.

Trump je namreč ob razglasitvi kampanje lani dejal, da so mehiški priseljenci posiljevalci in kriminalci. Ameriški predsednik je opozoril, da čustva proti priseljencem v ZDA niso nič novega, in izrazil prepričanje, da Amerika ne bo sledila politikom, ki zagovarjajo ksenofobijo; pri tem je samega sebe imenoval za populista, Trumpa pa za ksenofoba in nativista. "Ni mi vseeno za reveže, ni mi vseeno za delavce, za otroke, za poštene davke. Torej sem populist. Nekdo, ki ga usoda delavcev ni nikoli zanimala in se ni bojeval za nobeno pravico, je lahko le ksenofob in nativist," je dejal.

Obama evropskim voditeljem: Globoko zadihajte
Sporočilo je imel tudi za Evropo, kjer se začenjajo dogovarjanja o izhodu Velike Britanije iz EU-ja. Spomnil je, da so finančni trgi nehali divjati, ob tem pa priznal, da bodo dolgoročne skrbi ostale, če bo brexit izpeljan. Evropskim voditeljem je sporočil, naj globoko zadihajo, si vzamejo čas in naj se jim nikamor ne mudi. "Ni treba zganjati nobene panike," je dejal Obama in priporočil premišljen in pregleden proces.

Srečanje treh voditeljev v Ottawi