Iran z ZDA sodeluje kljub sovražnostim, ki med državama obstajajo vse od islamske revolucije leta 1979. Foto: EPA
Iran z ZDA sodeluje kljub sovražnostim, ki med državama obstajajo vse od islamske revolucije leta 1979. Foto: EPA
Iran podpira iraške šiitske milice, ki se borijo proti Islamski državi. Foto: EPA

Ali Hamenej je pooblastil svojega najvišjega vojaškega poveljnika za koordiniranje vojaških operacij z ameriškimi, iraškimi in kurdskimi silami, so za BBC povedali viri v Teheranu. Šlo naj bi za generala Kasema Sulejmanija, poveljnika elitne enote Revolucionarne garde. Sulejmani je bil zadnje mesece dejaven pri krepitvi obrambe Bagdada s pomočjo iraških šiitskih milic.

Sulejmani naj bi bil tudi zaslužen za pripravo strategije, s katero je sirski predsednik Bašar Al Asad obrnil vojno v Siriji v svojo korist in spet zavzel ključna mesta.

Iran je sicer nasprotoval ameriškemu vojaškemu posegu v Iraku, iransko zunanje ministrstvo pa je uradno zanikalo, da bi Iran sodeloval z ZDA v boju proti IS-ju.

Poročanje BBC-ja o odobritvi tega sodelovanja naj bi bilo napačno, je za iransko državno televizijo Press TV dejala predstavnica zunanjega ministrstva Marzija Afkam. Kot je dejala, je bil Teheran kritičen do tega, da je Washington zračne napade na IS začel izvajati šele takrat, ko so bili ogroženi ameriški interesi. Ameriški napadi na položaje IS-ja so se začeli avgusta, ko so sunitski borci prevzeli že več iraških mest. IS prav tako nadzira velike dele Sirije.

Iran z ZDA že proti talibanom
Šiitski Iran ima sunitsko skupino IS-ja kot resno grožnjo. Za IS so šiiti namreč neverniki. Napovedano sodelovanje naj bi predstavljalo spremembo iranske politike v Iraku. Iran je sicer leta 2001 z ZDA sodeloval v sosednjem Afganistanu, ko je oboroževal in podpiral Severno zavezništvo, ki se je bojevalo proti talibanom, Američane pa oskrboval z obveščevalnimi podatki. Zdaj Teheran v IS-ju vidi grožnjo, ki bi jo lahko sam premagal le z napotitvijo na tisoče vojakov, poroča BBC.

Iran bi s porazom IS-ja zagotovil varnost na svoji zahodni meji, prav tako pa bi zmaga nad IS-jem stabilizirala iranska glavna zaveznika v regiji, Irak in Sirijo. Napotitvi svoje vojske pa se lahko Iran izogne le, če so iraške šiitske milice, zveste iranskemu ajatoli, uspešne v boju proti sunitski skupini. Uporabi svojih kopenskih sil pa se na vsak način želijo izogniti tudi članice Nata, je bilo slišati na danes končanem dvodnevnem vrhu Nata v Walesu, ki se je sicer vrtel predvsem okoli Ukrajine, razprave pa so potekale tudi glede grožnje IS-ja.

ZDA in Velika Britanija bodo po poročanju BBC-ja odločitev Irana pozdravile, saj se zavzemajo za oblikovanje široke koalicije mednarodnih in regionalnih akterjev proti IS-ju.