Vračanje prebežnikov se bo začelo v ponedeljek. Foto: Reuters
Vračanje prebežnikov se bo začelo v ponedeljek. Foto: Reuters
Idomeni
Begunski center v Idomeniju naj bi kmalu izpraznili. Foto: Reuters
Izmir
V turškem mestu Izmir, ki je ena glavnih izhodnih točk za prebežnike na poti v Grčijo, še naprej cveti prodaja rešilnih jopičev. Foto: Reuters
Začelo se bo vračanje beguncev v Turčijo

Načrti grške obalne straže in evropske agencije za varovanje meja Frontex nakazujejo, da bo vračanje prebežnikov potekalo ob strogih varnostnih ukrepih in vsakega izgnanega prebežnika bo spremljal en policist.

Do srede naj bi na dveh turških ladjah z grškega otoka Lezbos v turško pristanišče Dikili prepeljali okoli 750 prebežnikov. Za prevoz bodo uporabljali turški katamaran Nazli Jale in manjšo turško ladjo Lezbos. Z večjim plovilom bodo v eni vožnji prepeljali 100 prebežnikov in 100 policistov, z drugim pa 50 prebežnikov in 50 policistov.

Prebežnike in begunce bodo začeli vračati v ponedeljek okoli 10. ure po krajevnem času, a ker se številni izgonu upirajo, se grške varnostne sile bojijo izgredov.

V Turčiji so začeli graditi dva centra za obravnavo beguncev iz Sirije in drugih držav, ki jih bodo vrnili iz Grčije. Tam bodo šotori za odvzem prstnih odtisov in popis ter tudi sanitarni prostori.

"Ko bodo prebežniki opravili zdravniški pregled in popis, bodo premeščeni v centre," je povedal Muhittin Dalgic, župan mesta Cesme, kjer bo stal eden izmed centrov za popis. Cesme leži nasproti grškega otoka Ios.

Center za registracijo bo stal tudi v mestu Dikili, kjer pa je v soboto ob naraščajočem nasprotovanju sprejemanja prebežnikov iz Grčije poteka protest nekaj sto ljudi. V petek je mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International opozorila, da Turčija nezakonito vrača begunce v Sirijo, kjer še vedno divja vojna. Ankara je zanikala, da bi vračanje potekalo proti volji beguncev.

Številne nevladne organizacije so izrazile skrb nad pomanjkljivimi pripravami Turčije za sprejemanje prebežnikov, saj registracijski in sprejemni centri niso pripravljeni na množičen prihod ljudi.

Prebežniki prihajajo še naprej
V zadnjih 24 urah je iz Turčije na grške otoke v Egejskem morju prišlo 566 prosilcev za azil, so sporočili iz grškega štaba za reševanje begunske krize. Od zaprtja balkanske begunske poti do danes pa je v Grčijo prišlo 52.000 ljudi.

Na grškem otoku Ios je okoli 500 ljudi, ki so zbežali iz sprejemnega centra, obtičalo v pristanišču na otoku, saj so trajekt po poročanju grških medijev premestili v drugo mesto. Prebežniki in begunci, med katerimi je bilo veliko otrok, so tako noč preživeli na prostem.

Zaradi zaprtja meja držav na balkanski begunski poti medtem v begunskem centru v Idomeniju v Grčiji še vedno čaka okoli 12.000 ljudi, med katerimi je dobra polovica otrok. V prihodnjih štirih tednih naj bi center po besedah predstavnikov grške vlade izpraznili.

V Idomeniju prihaja do številnih izgredov, zaradi česar grški minister za zaščito državljanov Nikos Toskas ni izključil možnosti, da bi lahko policisti odslej uporabili tudi silo. To bi lahko uporabili zgolj v primeru, ko bi nekdo "povzročal težave", je dodal.

Z zaprtjem balkanske begunske poti se je marca močno zmanjšalo tudi število prebežnikov, ki so prišli v Nemčijo. V celotni državi so marca registrirali okoli 20.000 prebežnikov, medtem ko so jih februarja 61.428, januarja pa 91.671. Do največjega padca je prišlo na Bavarskem, kjer so marca našteli 6.600 prebežnikov. Februarja so jih tam pipisali 41.600, januarja pa 74.677.

Začelo se bo vračanje beguncev v Turčijo