Med prvimi je Mandeli osebno čestital nekdanji ameriški predsednik Clinton. Foto: EPA
Med prvimi je Mandeli osebno čestital nekdanji ameriški predsednik Clinton. Foto: EPA

Ikona boja proti apartheidu se že nekaj časa ne pojavlja v javnosti in tudi svoj praznik bo preživel v družinskem krogu. Pred leti je Mandela rojstni dan praznoval razkošno s svetovnimi zvezdami in veljaki, zadnja leta pa praznuje daleč od oči javnosti.

Letos bo Mandela praznoval na svojem podeželskem domu v kraju Quni, kjer je odraščal in kamor se je po lastnih besedah iz mesta odselil "za vedno".

Na predvečer rojstnega dne sta ga na njegovem domu obiskala nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova hčerka Chelsea.

Mandela se je letos samo enkrat pojavil v javnosti, ko je južnoafriški televiziji dovolil, da je na njegovem domu posnela, kako je od vladajočega Afriškega narodnega kongresa prejel simbolični plamen.

Od leta 2009 se 18. julij praznuje kot mednarodni dan Nelsona Mandele in milijoni po vsem svetu ob tej priložnosti posvetijo 67 minut svojega dneva dobrodelnim dejavnostim in projektom, s čimer zaznamujejo število let, ki jih je najbolj znani borec proti politiki rasnega razlikovanja preživel v politiki.

"Nelson Mandela je 67 let življenja namenil služenju človeštvu kot odvetnik za človekove pravice, zapornik vesti, mednarodni mirovnik in prvi demokratično izvoljeni predsednik svobodne Južnoafriške republike," so v sporočilu zapisali pri Združenih narodih.

Južnoafriška republika bo rojstni dan svojega slavnega rojaka proslavila s prostovoljno gradnjo 67 domov za ljudi v barakarskih naseljih, medtem ko mu bodo šolarji po vsej državi zapeli pesem "Vse najboljše".

Mandela je v zaporu preživel 27 let, preden so ga leta 1990 izpustili na svobodo. Prvi temnopolti predsednik JAR-a je postal leta 1994 in na predsedniškemu mestu preživel en petletni mandat.