Saša Leković je prejel vrsto groženj v anonimnih pismih in v komentarjih na spletnih omrežjih, potem ko je lani prevzel vodenje HND-ja. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Saša Leković je prejel vrsto groženj v anonimnih pismih in v komentarjih na spletnih omrežjih, potem ko je lani prevzel vodenje HND-ja. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Napad na predsednika hrvaškega društva novinarjev

novinarskega društva Sašo Lekovića poskušali izvesti napad; na sprednjem kolesu njegovega avtomobila sta bila prežagana vijaka.

Med vožnjo po avtocesti je začelo njegov avtomobil tresti in nenadzorovano zanašati, vendar ga je Lekoviću uspelo varno zaustaviti. Predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Saša Leković je nato na svojem profilu na Facebooku objavil, da je avtomehanik ugotovil, da sta bila na sprednjem kolesu avtomobila napol prežagana dva vijaka, ki sta med vožnjo počila. Ko je ustavil, je ugotovil, da je bilo sprednje desno kolo avtomobila ukrivljeno, je zapisal.

Generalni sekretar HND-ja Vladimir Lulić je ocenil, da gre za poskus umora, če se bo izkazalo, da so ugotovitve avtomehanika pravilne. Spomnil je, da je Leković prejel vrsto groženj v anonimnih pismih in v komentarjih na spletnih omrežjih, potem ko je lani prevzel vodenje HND-ja, današnji dogodek pa da je le posledica dejstva, da se pristojne institucije niso odzvale na napade.

Grožnje novinarjem vse pogostejše
Lulić je v izjavi za hrvaške medije dodal, da so predsednika hrvaškega sabora Boža Petrova pred kratkim zaprosili za parlamentarno razpravo o novinarstvu, ker se oblasti ne oglašajo po številnih sovražnih izjavah in grožnjah novinarjem. V zadnjem času je več groženj prejela direktorica hrvaške tiskovne agencije Hina Branka Gabriela Valentić, uredništvo novičarskega portala forum.tm ter novinarka Nove TV Ema Branici. HND je o vsem obvestil mednarodne novinarske organizacije in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi.

Nujna seja v saboru
Zaradi novice o domnevnem poskusu umora Lekovića so predstavniki parlamentarnih strank zahtevali premor med razpravo na rednem zasedanju. Po premoru je poslanec opozicijskega SDP-ja Nenad Stazić dejal, da ne gre za osamljen primer napada na novinarje in omenil, da so v zadnjem času anonimne grožnje podpisovali z "ustaška kača" in dodajali zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni". Spomnil je, da sta bila podobnih groženj deležna tudi ministrica za kulturo Nina Obuljen in direktor hrvaškega avdiovizualnega centra (Havc) Hrvoje Hribar.

Zahteval je nujo sejo parlamentarnega odbora za medije in da v sabor pride notranji minister Vlaho Orepić ter pojasni, zakaj policiji ni uspelo rešiti niti enega od 90 podobnih primerov. Tudi preostale parlamentarne stranke so izrazile zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje in obsodile vse oblike nasilja.

Policija ni rešila niti ene grožnje
Oglasil se je tudi izvršni odbor HND-ja, ki je v sporočilu izpostavil, da gre v najnovejšem primeru Lekovića za vrhunec verbalnih napadov in najhujših žalitev na njegov račun, med katerimi so na nekaterih spletnih portalih uporabniki odprto pozvali k njegovemu umoru. Tudi v HND-ju so opozorili, da policija ni rešila niti enega samega primera groženj novinarjem na Hrvaškem, čeprav se je število neposrednih groženj novinarjem v zadnjem času občutno povečalo. Pristojne institucije so pozvali k preiskavi in ustreznemu odzivu po "očitnem poskusu umora".

Napad na predsednika hrvaškega društva novinarjev