Na kninski trdnjavi so tako kot ob zmagi pred 20 leti slovesno dvignili orjaško hrvaško zastavo. Hrvaška praznuje vojaško zmago, s katero so porazili separatistično Republiko Srbsko Krajino, medtem ko se v Srbiji spominjajo poraza in bega stotisočev ter poboja nekaj sto Srbov. Foto: EPA
Na kninski trdnjavi so tako kot ob zmagi pred 20 leti slovesno dvignili orjaško hrvaško zastavo. Hrvaška praznuje vojaško zmago, s katero so porazili separatistično Republiko Srbsko Krajino, medtem ko se v Srbiji spominjajo poraza in bega stotisočev ter poboja nekaj sto Srbov. Foto: EPA
Hrvaška predsednica Kolinda Gabar-Kitarović
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović v Kninu: "Mi smo narod, ki slavi zmage, in ne porazov. Mi smo narod, ki zna ceniti svobodo, ki je bila izborjena v krvi, saj vojna je bila tukaj in ne tam daleč stran." Foto: EPA

Na Hrvaškem se ne mislimo vračati v zgodovino in ne želimo kriviti srbskega naroda zaradi agresije na našo državo, a nikoli ne bomo dovolili enačenja agresorja in žrtve.

Govor predsednice Hrvaške v Kninu
Aleksandar Vučić in Milorad Dodik
Vučić in Dodik sta z mosta v reko Savo vrgla spominske vence. Foto: AP
Vojaška parada
V štirikilometrski torkovi koloni na vojaški paradi v Zagrebu je sodelovalo 3.300 pripadnikov različnih hrvaških vojaških enot ter policisti, veterani, gasilci, reševalci in pripadniki zgodovinskih vojaških enot. Foto: Reuters
V Kninu proslavili 20. obletnico zmagovite Nevihte
Proslava v Kninu ob obletnici Nevihte

Hrvaška predsednica je v Kninu na slovesnosti ob zmagi v domovinski vojni poudarila, da današnji praznik na Hrvaškem ni usmerjen proti nikomur, tudi proti Srbiji ne. "Mi smo narod, ki slavi zmage, in ne porazov. Mi smo narod, ki zna ceniti svobodo, ki je bila izborjena v krvi, saj vojna je bila tukaj in ne tam daleč stran," je dejala hrvaška predsednica, potem ko je okoli 14. ure položila vence ob spomeniku zmagi Nevihta '95 v središču Knina.

Grabar-Kitarovićeva je sicer ponovila del govora, ki ga je imela po torkovi vojaški paradi v Zagrebu, s katero so se na Hrvaškem začele slovesnosti ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 20. obletnici operacije Nevihta. Vnovič je izrazila obžalovanje za vsako izgubljeno hrvaško in srbsko življenje.

Zdaj glasni tisti, ki so molčali ob vojni na Hrvaškem
Kot je poudarila predsednica, so z zmago v Nevihti zlomili hrbtenico velikosrbske politike takratnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića. "Zato ni dobro, da so danes v Srbiji zelo glasni tisti, ki so bili zelo tihi med zasedbo tretjine hrvaškega ozemlja ali so javno podpirali Miloševićevo politiko ter so bili razglašeni celo za njegove naslednike," je izjavila Grabar-Kitarovićeva.

Ne dopustijo enačenja agresorja z žrtvijo
"Na Hrvaškem se ne mislimo vračati v zgodovino in ne želimo kriviti srbskega naroda zaradi agresije na našo državo, a nikoli ne bomo dovolili enačenja agresorja in žrtve,"
je še poudarila hrvaška predsednica. Kot je dodala, na Hrvaškem nihče ne zanika, da so se po Nevihti zgodili tudi vojni zločini, a sama vojaška akcija je bila "čista kot solza". Dodala je še, da so z Nevihto med drugim preprečili srbsko zasedbo območja Bihaća in morebitni še večji pokol, kot se je zgodil nekaj tednov pred Nevihto v Srebrenici.

Premier Milanović samo položil venec
Pred nagovorom hrvaške predsednice je večtisočglavo množico v Kninu nagovoril predstavnik hrvaških veteranov Dražimir Jukić, ki je med drugim pozdravil navzoče predstavnike slovenskega veteranskega združenja. Hrvaški premier Zoran Milanović in predsednik sabora Josip Leko sta vence pri spomeniku sredi Knina položila že v zgodnjih dopoldanskih urah.

Celoten hrvaški državni vrh je bil nato skupaj na kninski trdnjavi, kjer so nekaj pred 10. uro dvignili hrvaško zastavo - ob uri, ko so hrvaški vojaki 5. avgusta 1995 po bliskoviti zmagi nad srbskimi silami vkorakali v Knin. Milanović je že vnaprej napovedal, da zbranih v Kninu danes ne bo nagovoril. Že ob vsaki omembi Milanovićevega imena danes je bilo sicer danes v Kninu slišati žvižge.

Povsem nasproten govor v Srbiji
"Srbija ne bo več skrivala, da je bila hrvaška vojaška operacija Nevihta strašen zločin,"
je dejal srbski premier Aleksandar Vučić na slovesnosti na predvečer dneva spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Vučić je v govoru v Sremski Rači dodal, da bi se morali Nevihte sramovati tisti, ki so v njej sodelovali. Po njegovem mnenju je v novejši srbski zgodovini težko najti bolj žalosten dan od 5. avgusta, ko se je pred 20 leti zgodila Nevihta. Poudaril je, da se spominjajo žrtev - več kot 2.000 ubitih in pogrešanih v enem največjih pogromov nad srbskim narodom.

Pri tem je izrazil željo, da "besede sovraštva, konflikta in maščevanja ne bodo zaznamovale današnjega dneva", saj imajo s Hrvaško mir, ki ga želijo ohraniti, in tudi dobre odnose. "Danes svetu pošiljamo jasno sporočilo, da se mora zločin oprostiti, a ne more se in in sme pozabiti, in to s kraja, kjer sta Republika srbska in Srbija združeni v boleči žalosti, s kraja, ki ga je prečkalo 250.000 pregnanih Srbov v strahu, da jih ne bi pregazil, kot pravijo nekateri, osvobodilni škorenj," je dejal.

Spominsko slovesnost je odprl patriarh srbske pravoslavne cerkve Irinej, ki je Nevihto označil za zločin bibličnih razsežnosti.

Nikolić: Oprostiti ne pomeni pozabiti
Predsednik srbske entitete v BiH-u, Republike srbske, Milorad Dodik, ki se je z Vučićem srečal v Sremski Rači, na mostu, ki povezuje entiteto in Srbijo, je dejal, da so samo Srbi verjeli v Jugoslavijo in vedno želeli mir ter da je bila Srbija vedno zatočišče za vse Srbe, ki so plačali visoko ceno te zablode. Poudaril je, da morajo biti prizadevanja vseh na območju usmerjena k miru in evropskim civilizacijskim vrednotam.

Predtem je na spominski slovesnosti za srbske žrtve Nevihte na Fruški gori srbski predsednik Tomislav Nikolić dejal, da so Srbija in Srbi pripravljeni na spravo, ki pa ni odvisna samo od njih. Tako kot Vučić je tudi on poudaril, da "oprostiti ne pomeni pozabiti". Poudaril pa je, da so domačije Srbov, ki so bili pregnani med Nevihto, "brezumneži spremenili v ogenj", njihovo trpljenje pa "slavijo kot zmago in dan, ko so obnovili državo, ki jim je ostala od Pavelića, priznal pa jo je samo Hitler".

V Srbiji je 5. avgust dan žalovanja ob dnevu spomina na trpljenje in pregon Srbov, ki so ga zaznamovali opoldne z minuto molka, cerkvenimi zvonovi ter sirenami. V Beogradu so v cerkvi Svetega Marka pripravili mašo zadušnico za umrle v Nevihti. Žrtev Nevihte se spominjajo tudi s polaganjem vencev in drugimi prireditvami, Srbska radikalna stranka pa je napovedala protest pred hrvaškim veleposlaništvom v Beogradu. Popoldne bo v Sava centru potekala slavnostna akademija, na kateri bo govoril tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić.

Po Zagrebu še Knin
Na Hrvaškem medtem 20. obletnico Nevihte na veliko slavijo. V Zagrebu je bila v torek velika vojaška parada, osrednja državna slovesnost pa je bila danes v Kninu, ki je bil žarišče srbskega upora. Na kninski trdnjavi so slovesno dvignili hrvaško zastavo, tako kot so to storili hrvaški vojaki 5. avgusta 1995, ko so med operacijo Nevihta vkorakali v Knin, ki je predstavljal žarišče srbskega upora. V Kninu s tem nadaljujejo uradno proslavo dneva zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov, ki so jo začeli v torek v Zagrebu.

V Kninu so predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsednika sabora in vlade Josip Leko in Zoran Milanović kot tudi skoraj celotna hrvaška vlada in številni poslanci. Na slovesnosti so tudi predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Dragan Čović ter delegacija združenja Mater iz Srebrenice.

V Knin od zgodnjih jutranjih ur prihajajo ljudje z vseh koncev Hrvaške. Organizatorji iz mestne uprave pričakujejo celo 100.000 obiskovalcev.

Z Nevihto so Hrvati avgusta 1995 osvobodili večji del zasedenega ozemlja in dokončno zlomili srbske upornike. Srbska stran trdi, da je šlo za "največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni", saj da je Hrvaško moralo zapustiti več kot 200.000 Srbov. Na Hrvaškem ne zanikajo posameznih vojnih zločinov nad srbskim prebivalstvom med Nevihto in po njej, a obenem vztrajajo, da je bila operacija upravičena, saj je šlo za zakonito osvobajanje državnega ozemlja.

Na Hrvaškem se ne mislimo vračati v zgodovino in ne želimo kriviti srbskega naroda zaradi agresije na našo državo, a nikoli ne bomo dovolili enačenja agresorja in žrtve.

Govor predsednice Hrvaške v Kninu
V Kninu proslavili 20. obletnico zmagovite Nevihte
Proslava v Kninu ob obletnici Nevihte