Vučić se bo na Hrvaškem srečal tudi s predstavniki tamkajšnih Srbov. Foto: EPA
Vučić se bo na Hrvaškem srečal tudi s predstavniki tamkajšnih Srbov. Foto: EPA

Vučić je potrdil, da se bo v nedeljo udeležil slovesnosti ob prisegi Kolinde Grabar Kitarović, ki je na januarskih predsedniških volitvah tesno premagala dozdajšnjega hrvaškega predsednika Iva Josipovića. Na novinarski konferenci v Beogradu je srbski premier v četrtek dejal, da v Zagreb odhaja s sporočilom "miru in sodelovanja".

"Želimo si izboljšanja odnosov. Prizadevamo si za boljše odnose v regiji, ki bodo koristili našim prebivalcem in hrvaškemu narodu. Menim, da je pomembna in dobra novica," je dejal Vučić in dodal, da je njegov namen pokazati svetu, da je Srbija normalna in spodobna država ter da vidi regionalno stabilnost kot pomembnejšo od politične in osebne nečimrnosti.

Nezaceljene rane vojne
Odnose med Hrvaško in Srbijo še vedno bremenijo dogajanja med vojno v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Mednarodno kazensko sodišče (ICJ) v Haagu je pred kratkim zavrnilo medsebojni tožbi obeh držav za genocid. ICJ je tudi zavrnil zahtevo Hrvaške, da ji Srbija plača vojno odškodnino.

Vučić bo obisk na Hrvaškem izkoristil za srečanje s predstavniki srbske skupnosti na Hrvaškem. Srbski predsednik Tomislav Nikolić je že na začetku tedna zavrnil udeležbo na inavguraciji, saj v nedeljo v Srbiji praznujejo dan državnosti.

To bo prvič, da se bo srbski premier udeležil inavguracije hrvaškega predsednika. Pred njim se je sicer srbski predsednik Boris Tadić leta 2005 udeležil inavguracije hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Leta 2010 sta tako Tadič kot takratni srbski premier Mirko Cvetković zavrnila udeležbo na inavguraciji Josipovića, saj so v Zagreb povabili tudi predsednika Kosova.