Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da politika Vojislava Šešlja državo potiska državo v preteklost. Foto: EPA
Srbski premier Aleksandar Vučić je dejal, da politika Vojislava Šešlja državo potiska državo v preteklost. Foto: EPA
Haaško sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da je predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj v vseh devetih točkah obtožnice nedolžen. Foto: EPA

"Do njega ne gojim sovraštva, tako njemu kot njegovi družini želim vse najboljše, težavo pa imamo z njegovo politiko in ne z razsodbo sodišča. Njegovi politiki se bomo uprli, saj potiska Srbijo v preteklost in nestabilnost, trpljenje in težave ter gospodarsko nestanovitnost," je dejal srbski premier Aleksandar Vučić šele dober dan po izreku sodbe haaškega sodišča vodji Srbske radikalne stranke Vojislavu Šešlju, za katerega je sodišče odločilo, da je nedolžen glede obtožb zločinov proti človečnosti v vseh devetih točkah obtožnice, poroča portal B92.

Tako Vučić kot srbski predsednik Tomislav Nikolić sta bila nekoč člana SRS-ja, a sta se tako do stališč stranke kot do Šešlja distancira, Šešelj pa je o vodenju njune politike izrekel marsikatero krepko. Nikolić tako včeraj sploh ni hotel komentirati odločitve sodišča, dejal je le, da je do Šešlja "ravnodušen". Srbski premier je med drugim izpostavil, da je zanimiv čas izreka sodbe Šešlju - v Srbiji bodo namreč 24. aprila predčasne parlamentarne volitve in nekateri politični analitiki že napovedujejo, da bo Srbski radikalni stranki (SRS) uspel preboj v parlament. Kot poroča B92 je še dejal, "izgubljamo volitve", pri čemer ni imel v mislih le svoje Srbske napredne stranke, "temveč nas vseh".

"Zabijali so žeblje v krsto uspavanega Balkana"
Je pa haaško sodišče označil za "politično, in ne pravno institucijo". "Eden izmed treh ciljev je bil, da bo prinesel spravo med narodi na območju nekdanje Jugoslavije, ki je med krvavim bojevanjem izgubila na desettisoče sinov in hčera. Ta osnovni cilj na noben način ni bil dosežen. Ves ta čas je (sodišče) zabijalo žeblje v krsto uspavanega Balkana."

Komentiral je "napade" na odziv srbske vlade na obsodbo vodje bosanskih Srbov v BiH-u Radovana Karadžića, ki ga je haaško sodišče obsodilo na 40 let zaporne kazni. "Izjavili smo, da se ne bomo vmešavali v odločitev sodišča. Izjavili smo le eno besedo, in sicer, da ne bomo dovolili, da odločitve Haaga rušijo Republiko srbsko in Srbijo. To je naša zakonska in ustavna dolžnost."

"Naše solze imajo starše le v Srbiji"
Vučić je vsem državljanom Srbije sporočil, da bodo težko doživeli, ne glede na to, kje bodo živeli, "da bodo drugi spoštovali naše žrtve, tako kot moramo mi spoštovati njihove žrtve. "Prepričan sem, da nihče ne bo odgovarjal za smrt štirih otrok na Petrovački cesti. Ve se, da so letala poletela iz Splita, za to ni nihče odgovarjal in tudi ne bo. Moramo se naučiti, da imamo naše solze starše le v Srbiji. To je naša stvar, mislimo na naše žrtve in pomembno je, da pokažemo velikost srbskega naroda in da smo se sposobni pogovarjati z vsemi," je dodal.

Pokomentiral pa je tudi gospodarsko kondicijo države, saj je, kot je dejal, Srbija na razpotju, tako političnem kot gospodarskem. "Po številnih nesmiselnih vojnah, privatizacijskih krajah, korupciji in večletni recesiji nam je uspelo ustaviti še večji padec države, imamo odlične rezultate za prvo četrtletje. V prvih treh mesecih se nismo na novo zadolžili, pa ne zaradi naših odličnih rezultatov, temveč zaradi sprememb v gibanju evra in dolarja, zaradi česar smo zmanjšali javni dolg za 316 milijonov."