Vukovar ima za Hrvate poseben pomen. Foto: EPA
Vukovar ima za Hrvate poseben pomen. Foto: EPA

Protest z naslovom "Vukovar ne bo nikdar Вуковар" je organiziralo Združenje vojakov hrvaške obrambne vojne, predsednik združenja Petar Janjić - Tromblon pa je za Jutarnji list izpostavil, da v Vukovarju ne živi več kot 33 odstotkov Srbov, kar je osnovni pogoj za uvedbo dvojezičnosti in kar je pokazal zadnji popis prebivalstva.

"V Vukovarju danes živi 20.145 Hrvatov in 6.109 Srbov, kar je okoli 22 odstotkov. Ne vem, od kod so povlekli podatek, da v Vukovarju živi 34,87 odstotka Srbov, ampak tudi če bi jih živelo 50 odstotkov ali 100 odstotkov, se tu ne more uvesti cirilice. Naše mesto so uničili, ljudi pobijali, pa še danes niso bili za vse to zares obsojeni in se še vedno brezsramno sklicujejo na zakone in spoštovanje pravic narodnostnih manjših in demokracije. Do danes ni odgovora na kazenske prijave za storjene zločine nad Hrvati v Vukovarju," je dejal Janjić.

"Lahko kitajščina, lahko japonščina, cirilica pa ne"
"Za to, kar se zdaj dogaja, nosi veliko odgovornost tudi mestni svet Vukovarja iz leta 2009. Takrat je koalicija HDZ-SDSS-HSP izglasovala mestni statut, s katerim se ureja enakopravna uporaba uradnega jezika in cirilice. Nikakor se ne sme dopustiti, da se v Vukovarju uvede cirilica, ker je ta na Hrvaškem zagrešila ekocid, kulturocid in genocid," je bil dramatičen Janjić in napovedal, da bo od vlade zahteval hitro presojo o odložitvi uporabe cirilice, od sabora pa izglasovanje najmanj 20-letnega moratorija za uvedbo cirilice.

Janjić je še povedal, da so se pozivom na proteste odzvali branitelji iz 23 hrvaških mest. Eden izmed njih, Željko Krekić, je za Jutarnji povedal, da se v Vukovarju cirilica ne more uvesti: "Lahko indijska pisava, lahko kitajska, lahko japonska, ampak to pa ne."

Nov protest v povezavi z uvedbo dvojezičnih napisov je napovedan za 2. februar.