Vukovar je že imel table z napisi tudi v srbskem jeziku in v cirilici, a to je preteklost. Foto: MMC RTV SLO
Vukovar je že imel table z napisi tudi v srbskem jeziku in v cirilici, a to je preteklost. Foto: MMC RTV SLO
false
Hrvaška policija pogosto ni mogla zaščititi tabel z napisi v cirilici. Foto: EPA

Mestni svet je odločil, da na javnih zgradbah mestnih ustanov, trgih in ulicah ne bo več dvojezičnih napisov oziroma napisov v cirilici. Srbi, ki bodo vztrajali pri uporabi cirilice v javnih ustanovah, bodo morali vložiti posebno prošnjo in plačati pristojbino.

Državljanom srbske nacionalnosti morajo mestne oblasti izdajati posamezne pravne akte, dokumente ali predpise v srbskem jeziku in v cirilici, a le na osebno zahtevo.

Spremenjeni statut sicer zagotavlja uradno komunikacijo v maternem jeziku in delovni material v srbskem jeziku in v cirilici, povezan s sejami mestnega sveta, pod pogojem, da se za to zaprosi, poroča hrvaški portal index.hr. Dvojezičnih napisov pa ne bo več.

Gre za odločitev, ki je v nasprotju s hrvaško ustavo. Ta namreč predvideva, da mora biti dvojezičnost dovoljena na območjih, kjer je manjšina več kot tretjina prebivalstva, kot je primer s Srbi v Vukovarju.

Vukovarski mestni svet je statut o pravicah narodnih manjšin moral sprejeti v skladu z odločitvijo hrvaškega ustavnega sodišča. To je avgusta lani mestnemu svetu naložilo, naj v letu dni reši vprašanje dvojezičnosti v mestu in med drugim določi, v katerih predelih mesta bo mogoče postaviti dvojezične napise.

HDZ najprej za, zdaj proti, SDP najprej proti ...
Zanimivo je, da je dvojezične table na poslopjih državne in javne uprave v Vukovarju sredi leta 2013 začela postavljati levosredinska vlada, statut mesta, ki je sploh uvedel cirilico, pa je julija 2009 13 mestnih svetnikov zdaj vladajoče stranke SDP zavrnilo. Sprejetje statuta je tako omogočilo predvsem 11 svetnikov iz vrst desnega HDZ-ja, danes glavne opozicijske stranke.

Tokrat pa je za spremembe statuta glasovalo 10 svetnikov vladajoče mestne koalicije na čelu s HDZ-jem, 10 svetnikov iz mestne opozicije, ki jo vodi SDP, pa je bilo proti. Odločilen je bil glas svetnice iz vrst Hrvaške demokratične zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), ki je spremembe podprla.

Razbijali table
Nasprotniki uvedbe cirilice v Vukovarju, ki so organizirani v t. i. štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, so dvojezične napise v mestu po njihovi postavitvi večkrat uničili. Pri tem so vztrajali, čeprav so bili nekateri med njimi zaradi uničevanja napisov v latinici in cirilici že obsojeni na pogojne zaporne in tudi denarne kazni.

Srbija bo protestirala
Srbsko zunanje ministrstvo je v odzivu poudarilo, da sprememba statuta pomeni kršitev enakopravnosti jezika in pisave ter s tem temeljnih človekovih pravic in pravic srbske manjšine. Beograd je zato napovedal protestno noto.

V Vukovarju ne bo napisov v cirilici
V Vukovarju ne bo napisov v cirilici