Teren reševalcem in preiskovalcem otežuje delo. Foto: Reuters
Teren reševalcem in preiskovalcem otežuje delo. Foto: Reuters
Na Bavarskem še iščejo tretjo črno skrinjico

Obenem so dodali, da nikogar več ne pogrešajo in da verjamejo, da število mrtvih ne bo več naraslo. To so ugotovili, potem ko so spet preverili vse sezname potnikov, in se je izkazalo, da so v torkovem kaosu naredili napako. Tiskovni predstavnik policijske uprave v Rosenheimu je ob tem dodal, da med ranjenimi v bolnišnici ni nihče več v smrtni nevarnosti.

Nesreča se je zgodila v torek zjutraj blizu kraja Bad Aibling okoli 60 kilometrov južno od Münchna. Vlaka zasebne družbe Meridian, na katerih je bilo okoli 150 ljudi, sta trčila čelno, eden se je iztiril, več vagonov pa se je prevrnilo. Okoli 80 ljudi je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih. Med skupno desetimi mrtvimi so tudi obe strojevodji in dva sprevodnika.

Človeška, in ne tehnična napaka
Zakaj sta se vlaka znašla na istem tiru, za zdaj ni znano. Po poročanju nemških medijev je bil vzrok trčenja človeška, in ne tehnična napaka. Usodna naj bi bila napaka vlakovnega dispečerja. To je za dpa potrdil tudi neimenovani vir blizu preiskavi. Preiskovalci sicer pregledujejo tudi sistem za preprečevanje trčenja vlakov, zakaj se na progi ni aktiviral samodejni zavorni sistem, in dve črni skrinjici. Tretje črne skrinjice še niso našli v razbitinah.

Teren otežuje odstranjevanje razbitin
Odstranjevanja razbitin, za kar bodo potrebni veliki žerjavi, naj bi se lotili v sredo in bo trajalo več dni. Delo otežuje zelo težko dostopen teren, saj sta vlaka trčila v ozki soteski med zelo strmim in gosto poraščenim pobočjem na eni strani ter rečnim kanalom na drugi strani. Poleg tega na območju sneži.

Enotirna proga je po najhujši železniški nesreči na Bavarskem v zadnjih 40 letih še vedno zaprta. Kot piše Spiegel, se predpostavlja, da sta vlaka trčila pri veliki hitrosti, kar je na novinarski konferenci povedal nemški minister za promet Alexander Dobrindt. Na tej poti je največja mogoča hitrost 100 kilometrov na uro.

Na Bavarskem še iščejo tretjo črno skrinjico