Trump in Lavrov sta se prejšnji teden srečala v Beli hiši. Foto: EPA
Trump in Lavrov sta se prejšnji teden srečala v Beli hiši. Foto: EPA
Bela hiša
Bela hiša je vse obtožbe medijev zanikala. Foto: Reuters

Neimenovani predstavnik ameriških oblasti je za NYT povedal, da se lahko zgodba z izdajo zaupnih informacij še zaplete z diplomatskega vidika, saj je Izrael eden najpomembnejših ameriških zaveznikov na Bližnjem vzhodu.

Poleg morebitne škode za odnose med državama je tu še možnost, da bi Moskva zaupne informacije predala Iranu, ki je eden izmed največjih zaveznikov Rusije, a po drugi strani eden največjih sovražnikov Izraela.

Izrael ni želel potrditi, da je bil vir zaupne informacije, v izjavi za NYT pa je izraelski veleposlanik v Washingtonu Ron Dermer sporočil, da bosta državi še naprej vzdrževali tesne odnose na področju boja proti terorizmu.

"Izrael ima polno zaupanje v našo izmenjavo obveščevalnih podatkov z ZDA in se veseli poglobitve odnosa v prihodnjih letih pod predsednikom Trumpom," je zapisal Dermer.

Informacija o bombah v prenosnikih
Washington Post je v ponedeljek poročal, da je Trump na srečanju v Washingtonu ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in veleposlaniku Sergeju Kisljaku prenesel informacijo, ki so jo ZDA dobile od tuje države, pri čemer naj bi ogrozil obveščevalne vire te neimenovane države. ZDA niso dobile dovoljenja, da lahko to informacijo delijo z drugimi državami, še najmanj z Rusijo.

Šlo naj bi za informacijo o grožnji Islamske države z napadi na potniška letala z bombami, skritimi v prenosnih računalnikih. Časopis je dodal, da so navzoči na sestanku takoj opazili Trumpovo napako in jo skušali ublažiti tako, da so o incidentu obvestili Cio in nacionalno varnostno agencijo.

Rusko zunanje ministrstvo je zanikalo resničnost navedb. Nato se je prek Twitterja oglasil še Trump in zagovarjal svojo odločitev, da je z Rusijo delil določene informacije. "Kot predsednik sem želel z Rusijo (na napovedanem sestanku v Beli hiši) deliti dejstva o terorizmu in zračni varnosti. Imam vso pravico, da to storim. Za to obstajajo humanitarni razlogi, poleg tega želim da Rusija okrepi boj proti IS-ju in terorizmu."

Trump je Lavrova in Kisljaka v Ovalni pisarni sprejel prejšnji teden, dan potem, ko je odpustil direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja. Ameriški mediji so se že takrat začudili nad datumom sestanka in nad tem, da na srečanje niso bili povabljeni ameriški mediji, ampak le ruski, poroča Guardian.

"Bil sem v sobi. To se ni zgodilo."
Washington Post se je pri trditvah skliceval na neimenovane vire v Trumpovi vladi. Bela hiša je informacije že zanikala. Svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster je zagotovil, da je poročanje časopisa napačno, ker ni bilo govora o občutljivih obveščevalnih virih ali metodah.

"Predsednik in zunanji minister sta ocenila širok spekter groženj za obe državi, tudi grožnje v civilnem letalstvu. A nikoli nista razpravljala o obveščevalnih virih in metodah, predsednik pa ni razkril nobenih vojaških operacij, ki že niso bile javno znane," je dejal po poročanju BBC-ja in dodal: "Bil sem v sobi. To se ni zgodilo." Državni sekretar Rex Tillerson je potrdil njegove besede.

Washington Post pravi, da je Trump s tem ogrozil sodelovanje z zavezniško državo, ki dobro pozna notranje delovanje IS-ja. "Trump je, kot kaže, zelo malomaren in ne dojema resnosti stvari, s katerimi se ukvarja, še posebej, ko gre za obveščevalne dejavnosti in nacionalno varnost. Vse skupaj je še bolj zamegljeno zaradi težav, ki jih ima z Rusijo," je za časopis povedal neimenovani nekdanji visoki uradnik ameriške vlade.

Ostri odzivi
Predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve republikanec Bob Corker iz Tennesseeja je posvaril, da se mora Bela hiša nujno spraviti v red, ker očitno drvi navzdol, in mora najti način, da se ujame. "Ekipa za nacionalno varnost je trdna in dobro dela, vendar pa zaradi pomanjkanja discipline nastaja zmešnjava, ki ustvarja skrb vzbujajoče ozračje," je dejal. Demokrat Mark Warner iz Virginije je bil še bolj neposreden. "Če je to res, potem gre za veliko zaušnico obveščevalcem in za tveganje varnosti virov in metod, za kar ni opravičila, še posebej, ko gre za Ruse."

Vodja senatne manjšine demokrat Charles Schumer je zahteval, naj Bela hiša odboru za obveščevalne odnose pošlje celoten prepis pogovora med Trumpom in ruskima diplomatoma. Republikanec John McCain je menil, da je informacija zelo zaskrbljujoča, ker zavezniki z ZDA ne bodo več delili informacij.

Trumpovi izpadi sedaj počasi skrbijo tudi republikansko vodstvo kongresa. Vodja večine Mitch McConnell je sporočil, da bi bilo lahko manj drame iz Bele hiše, ker se je potrebno osredotočiti na republikansko agendo odpravljanja regulacij, davčne reforme in reforme zdravstva.

O Trumpovih domnevnih povezavah z Rusijo in vpletanju Moskve v ameriške predsedniške volitve poteka več preiskav. Trump vse skupaj označuje kot "lažne novice", pred dnevi pa je odpustil direktorja FBI-ja Comeyja, ki je vodil preiskavo ruskega vpletanja v volitve v Trumpovo korist.

Je Trump izdal tajne podatke Rusom?
Je Trump izdal tajne podatke Rusom?