Zdravstvene oblasti po vsem svetu so v pripravljenosti zaradi ebole. Foto: Reuters
Zdravstvene oblasti po vsem svetu so v pripravljenosti zaradi ebole. Foto: Reuters
Madrid
Nekateri zaposleni v španskem zdravstvu so zahtevali odstop ministrice za zdravje Ane Mato. Foto: EPA

V Španiji preiskujejo, kako se je 40-letna medicinska sestra okužila s smrtonosnim virusom, pojasnila pa od Madrida zahtevajo tudi v Bruslju. To je prvi znan primer okužbe s to hemoragično mrzlico zunaj Afrike.

Medicinska sestra je v bolnišnici Carlos III. kot del 30-članske ekipe skrbela za španska misijonarja, ki so ju zaradi okužbe z ebolo pripeljali iz Afrike in sta kmalu zatem umrla. Misijonar Miguel Pajares, ki so ga prepeljali iz Liberije, je umrl 12. avgusta, Manuel Garcia Viejo, ki je zbolel v Sierri Leone, pa 25. septembra.

Za zdaj še ni jasno, kako se je medicinska sestra okužila, saj je imela na sebi zaščitno opremo, ko je enkrat oskrbela Garcio Viejo v njegovi bolnišnični sobi in nato še po njegovi smrti, ko je pomagala pri razkuževanju prostora. Slabo se je počutila od 30. septembra, v bolnišnico pa so jo zaradi vročine sprejeli v nedeljo, 5. oktobra.

Oseba je kužna šele takrat, ko ima simptome. Simptomi - vročina, bolečine v mišicah, bruhanje, krvavitev - se lahko pokažejo šele 21 dni po okužbi. Zdaj nadzirajo okoli 30 ljudi, tako njenega soproga kot sodelavce, da bi ugotovili, ali imajo simptome okužbe.

Evropska komisija je v ponedeljek poslala španski ministrici za zdravje Ani Mato pismo, v katerem zahteva pojasnila, kako se je lahko zgodila okužba kljub vsem varnostnim ukrepom. V Bruslju kljub prvemu primeru okužbe z ebolo v Evropi niso pretirano zaskrbljeni in verjamejo, da ostaja možnost širitve virusa ebole v Evropi "zelo malo verjetna".

Več stikov, več možnosti okužbe
Regionalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Zsuzsanna Jakab je prepričana, da so dogodki, kot smo mu priča v Madridu, neizogibni v prihodnosti, predvsem zaradi intenzivnih stikov ljudi iz Evrope in prizadetih držav. Zdravstveni delavci, ki so zadolženi za oskrbo bolnikov, in njihovi svojci so po njenem mnenju med najbolj ogroženimi za možnost okužbe.

Jakabova poudarja, da je v Evropi drugače še vedno majhna možnost za okužbo, predvsem zahodni del celine pa je najbolje na svetu pripravljen na odziv v primeru pojava ebole, ki je v zahodni Afriki zahtevala že več kot 3.400 smrtnih žrtev. V Evropi in ZDA so doslej primere ebole zdravili samo pri ljudeh, ki so jih okužene pripeljali iz Afrike.

Prva okužba z ebolo v Evropi
Prva okužba z ebolo v Evropi