Assange trenutno čaka na odločitev Velike Britanije o izročitvi Švedski. Foto: EPA
Assange trenutno čaka na odločitev Velike Britanije o izročitvi Švedski. Foto: EPA

Švedski časopis Expressen poroča, da je WikiLeaks pripravil več ukrepov, ki jih namerava začeti izvajati, če bo posumil, da je Švedska vpletena v zaroto proti Assangeu. Tako napoveduje, da bo objavil tajna poročila švedskih diplomatov, ki so jih pošiljali administraciji ZDA. Med drugim bi objavili tajno ameriško diplomatsko poročilo, ki bi švedskega zunanjega ministra Carla Bildta prikazalo kot ameriškega vohuna vse od začetka 70. let prejšnjega stoletja.

"Obstajajo tajna poročila, ki kažejo na sodelovanje Bildta z ameriško administracijo, kar je v nasprotju s švedsko zakonodajo. Dokument bodo uporabili proti švedski vladi in Bildtu, če se pojavi nevarnost, da bodo Assangea predali ZDA," poroča časopis.

"Zdaj le čakamo, da bo ta dokument, ki se jim zdi izredno tajen, objavljen," se je že odzval Bildt. "Ko se bo to zgodilo, bo ta del kampanje s ciljem 'metanja sence' na Švedsko padel v vodo," je še zapisal na svojem blogu.

Assange se je sicer v Veliki Britaniji na tamkajšnjem vrhovnem sodišču pritožil zaradi odločitve nižjega sodišča, da ga izročijo Švedski. Če bo vrhovno sodišče zavrnilo Assangeevo pritožbo, bo moral ustanovitelj WikiLeaksa zapustiti Otok v desetih dneh. Dokončna odločitev naj bi bila sprejeta enkrat letos. Švedska njegovo izročitev zahteva, ker ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega nadlegovanja. ZDA pa želijo Avstralca zaradi WikiLeaksovih objav na tisoče ameriških diplomatskih depeš.

Manning se o obtožnici ni izrekel
WikiLeaksu oziroma Assangeu naj bi zaupne informacije o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatske depeše State Departmenta predal ameriški vojak Bradley Manning, ki je bil na sodišču v vojaškem oporišču Fort Meade tudi uradno obtožen. Od 22 točk obtožnice se najresnejše nanašajo na "pomoč sovražniku", za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Za vse druge obtožbe skupaj je zagrožena maksimalna kazen 150 let zapora.

Manning se o obtožnici še ni izrekel, kot tudi ne o tem, ali želi, da mu sodi vojaška porota ali samo vojaški sodnik. Datuma začetka sojenja še niso določili.