Pogovoru Angele Merkel in Ban Ki Muna naj bi prisluškovali. Foto: Reuters
Pogovoru Angele Merkel in Ban Ki Muna naj bi prisluškovali. Foto: Reuters

Iz več razkritih zaupnih dokumentov med drugim izhaja, da je ameriška nacionalna varnostna agencija (NSA) prisluškovala telefonskim pogovorom Merklove in Bana. Gre za pogovor iz leta 2008, v njem pa je glede na prisluhe NSA Ban Merklovi izrekel kompliment zaradi njenih prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam in prepričevanje kolegov v EU-ju na to temo.

Ban naj bi med drugim dejal, da bodo pri ZN-u brez vodilne vloge EU-ja težko dosegli napredek na podnebni konferenci v Poznanju, ki je potekala decembra 2008. Generalni sekretar ZN-a naj bi prav tako izrazil optimizem ob izvolitvi Baracka Obame za predsednika ZDA, saj naj bi to predstavljalo priložnost, da se ZDA bolj angažirajo v podnebnih pogajanjih, razkrite dokumente, o katerih danes poročajo tudi nemški časnik Süddeutsche Zeitung in radia NDR in WDR, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Danes smo pokazali, da je država, ki skuša zaščititi svoja velika naftna podjetja, vohunila za zasebnimi srečanji generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna o varovanju planeta pred podnebnimi spremembami," je ob objavi dokumentov navedel ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. "Zanimiv bo odziv ZN-a. Če se namreč lahko generalni sekretar brez posledic vzame na muho, potem je v nevarnosti vsak - tako vodja države kot smetar," je dodal Assange.

Wikileaks je skupaj z našteto trojico nemških medijev že lani razkril, da je NSA več desetletij prisluškoval kanclerskemu uradu v Berlinu, tudi preden je položaj zasedla Merklova. Tarča prisluškovanja naj bi bili tudi drugi visoki nemški vladni predstavniki.

Zadnji razkriti dokumenti govorijo tudi o zasebnem tristranskem srečanju Merklove z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Glede na dokumente naj bi Merklova oktobra 2011 Berlusconija skupaj s Sarkozyjem trdo prijela zaradi ogromnega italijanskega dolga. Ton tega pogovora naj bi bil zelo oster, navaja eden izmed razkritih dokumentov, ki očitno temelji na izjavah Berlusconijevega zunanjepolitičnega svetovalca Valentina Valentinija. Merklova in Sarkozy naj bi v tem pogovoru pritiskala na Berlusconiju, naj sprejme odločne ukrepe, in mu dala vedeti, da ne bosta trpela nobenega izgovora več.