ZDA so Snowdnu razveljavile potni list in za njim izdale nalog za aretacijo, zaradi izdaje tajnih dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
ZDA so Snowdnu razveljavile potni list in za njim izdale nalog za aretacijo, zaradi izdaje tajnih dokumentov. Foto: MMC RTV SLO
Snowden ostaja neodločen

Sprva je novico na Twitterju objavil Aleksej Puškov, ki vodi odbor za mednarodne zadeve v ruskem parlamentu in je neuradni predstavnik Kremlja v zadevi Snowden, a jo je s svojega profila hitro izbrisal.
Zaradi množice vprašanj novinarjev je pozneje Puškov tvitnil pojasnilo: "Informacijo, da je Snowden sprejel Madurovo ponudbo za azil, je objavila ruska televizija Vesti 24 ob 18.00. Za več informacij se obrnite nanje." Informacije ni mogoče preveriti, saj je ni nikjer na spletni strani omenjenega televizijskega programa in tudi ne na spletni strani ruske tiskovne agencije.

Pobeg fantoma s Šeremetjeva
Edward Snowden, ki je razkril programe nadzora nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami, je za politični azil zaprosil 27 držav, tudi več evropskih, a so mu pozitivne odgovore dale le Venezuela, Nikaragva in Bolivija. Sicer pa je Edward Snowden še vedno na moskovskem letališču Šeremetjevo kot tranzitni potnik, saj ni opravil carinsko-policijskega pregleda in tudi ni prestopil meje z Rusijo.

Med drugim so mu ZDA razveljavile potni list in za njim izdale nalog za aretacijo, zaradi izdaje tajnih dokumentov. Če bi Snowden na letališču prestopil mejo z Rusijo, mu grozi izročitev ZDA, saj Kremelj ne želi zaostriti odnosov z Washingtonom.

V Venezuelo z zasebnim letalom ali komercialnim poletom
Če bi se Snowden odločil, da bi šel v Venezuelo s komercialnim poletom, je edina možnost, ki mu ostane, vmesni postanek na Kubi. A da bi s komercialnim potniškim letalom sploh priletel v Havano, bi moral letel tudi čez zračni prostor, ki je pod nadzorom ZDA oziroma pod nadzorom držav, ki so zaveznice ZDA, kar je nedavno občutil bolivijski predsednik Evo Morales.

Kot najboljša rešitev se tako zdi najem zasebnega letala, ki bi imel iz Moskve direkten polet v Caracas, ne da bi moral pri tem natočiti bencin. A najem takšnega letala stane 200.000 dolarjev. Zdaj, glede na to, da Venezuela Snowdnu ni obljubila tudi tega, da bi mu pokrila stroške poti, to pomeni, da bi moral Snowden dobiti neposredna denarna sredstva sponzorjev ali pa bi jih v njegovem imenu zbrala organizacija WikiLeaks.

Snowden ostaja neodločen