Natovi vojaki bodo do konca leta skrb za varnost v celoti predali afganistanskim silam. Foto: EPA
Natovi vojaki bodo do konca leta skrb za varnost v celoti predali afganistanskim silam. Foto: EPA
Afganistan
190.000 pripadnikov afganistanske vojske in 150.000 pripadnikov policije urijo zavezniški vojaki. Foto: EPA

Afganistansko obrambno ministrstvo je izdalo navodila, v katerih vojake seznanjajo s kulturnimi razlikami med Afganistanci in zavezniškimi vojaki, ki v okviru Nata delujejo v nemirni državi. Navodila so oblasti v Kabulu izdale po alarmantno naraščajočem številu napadov pripadnikov afganistanskih varnostnih sil na tuje vojake.

Samo letos je bilo v takih napadih ubitih 45 pripadnikov sil v zveze Nato, medtem ko je bilo v celotnem lanskem letu v takih napadih ubitih skupno 35 vojakov. Samo četrtino teh napadov naj bi zagrešili talibanski uporniki, ki se jim je uspelo pretihotapiti med afganistanske vojake, ostale žrtve pa so posledica osebnih nesoglasij in nesporazumov.

"Že majhne kulturne razlike lahko povzročijo nesporazume in prepire ... Če se vaš koalicijski kolega razjezi, potem ostanita nekaj časa narazen, da se razmere umirijo," piše v navodilih, iz katerih je očitno, da med domačimi in tujimi vojaki tudi po 11 letih vojne še vedno obstaja velikanski kulturni prepad.

"Koalicijski vojaki vas lahko povprašajo po ženskah v vaši družini. Ne vzemite tega kot žalitev. Želijo si samo prijateljskih odnosov z vami. Raje jih poučite, da Afganistanci ne razpravljajo o svojih ženskah s tujci," je še eden od nasvetov 190.000 pripadnikom afganistanske vojske, ki jih urijo zavezniški vojaki.

Če vojak postavi čevlje na mizo, se usekne, fotografira, preklinja ali pokaže sredinec - vse to je v navodilih navedeno kot primeri običajnega obnašanja v zahodni kulturi, zaradi česar Afganistanci ne bi smeli biti užaljeni.

Afganistan je globoko verna islamska država, v kateri mnogi spoštujejo zapoved molitve petkrat na dan, zato navodila opozarjajo vojake, da se ne smejo vznemirjati, če med molitvijo mimo pridejo tuji vojaki.

Nasvetov potrebni tudi tuji vojaki
Seveda poučevanja o kulturnih razlikah ne potrebujejo le afganistanski vojaki, ampak tudi pripadniki zavezniških sil. Namestnik poveljnika Natovih sil v Afganistanu, generalpolkovnik Adrian Bradshaw, je pojasnil, da se v koalicijskih silah obrnejo po nasvet k verskim svetovalcem v afganistanski vojski.

"Zavedamo se, da je to zelo stresno okolje v kulturi časti in sramu," je Bradshaw povedal novinarjem in dejal, da so bili napadalci iz vrst afganistanskih vojakov večinoma ubiti, zato ni bilo priložnosti, da bi izvedeli, kaj jih je vodilo k njihovim dejanjem.