AirAsia do zdaj ni imel večje nesreče. Foto: Reuters
AirAsia do zdaj ni imel večje nesreče. Foto: Reuters
Letalo AirAsia
Na letalu je bilo 155 potnikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Aziji izginilo še eno letalo

Kontrolorji zračnega prometa v Džakarti so stik z letalom airbus 320-200 s 155 potniki in sedmimi člani posadke izgubili med sedmo in osmo uro po krajevnem času. Letalo je proti Singapurju poletelo iz indonezijskega mesta Surabaja.

"Za zdaj žal nimamo dodatnih informacij o stanju potnikov in članov posadke, bomo pa vse strani obvestili, ko bomo vedeli več," so sporočili iz družbe AirAsia in pojasnili, da že potekajo iskalne in reševalne operacije. Med 155 potniki jih je večina, 149, Indonezijcev, na krovu pa so bili še trije Južni Korejci, Britanec, Malezijec in Singapurec.

Pred izginotjem je pilot, ki ima po navedbah letalske družbe za seboj 6.100 ur poletov, zaprosil za odobritev premika poleta z višine okoli 9.750 metrov na 11.500 metrov, da bi se izognili slabemu vremenu. Klica v sili ni bilo.

Letalo je izginilo, ko je bilo v indonezijskem zračnem prostoru. Iskalna akcija je osredotočena na območje med otokoma Belitung in pokrajino Zahodni Kalimantan na Borenu. Za pomoč pri iskanju je svoje mornariške in zračne sile že aktiviral tudi Singapur.

Kot poroča b92.net, je indonezijski podpredsednik Mohamed Jusuf Kala dejal, da je letalo najverjetneje strmoglavilo. Dodal je še, da indonezijske oblasti nimajo informacij o morebitnem kraju padca letala.

Doslej večurno iskanje ni prineslo rezultatov, iskalno akcijo pa so zvečer prekinili in jo bodo nadaljevali jutri. "Iskanje smo končali, ker se je stemnilo. Prav tako vreme ni bilo dobro, saj se je zelo pooblačilo," je povedal predstavnik indonezijskega ministrstva za promet Hadi Mustofa in dodal, da bodo iskanje nadaljevali v ponedeljek ob 7. uri po krajevnem času oziroma že prej, če bodo vremenske razmere ugodne.

Letalo je letelo pod indonezijsko družbo Air Asia Indonesia, ki je v 49-odstotni lasti malezijskega nizkocenovnega letalskega prevoznika AirAsia s sedežem v Kuala Lumpurju. Ta ima v Aziji več podružnic, med drugim še na Tajskem, Filipinih in v Indiji. Ena največjih nizkocenovnih družb na svetu do zdaj še ni imela večje letalske nesreče.

Kot poroča BBC, je leta 2007 Bruselj družbi AirAsia Indonesia prepovedal polete v Evropsko unijo zaradi pomanjkljivih varnostnih standardov, vendar so to prepoved nato umaknili julija leta 2010.

Tragično leto za Malezijo
Letošnje leto je bilo sicer katastrofalno za malezijskega nacionalnega letalskega prevoznika Malaysia Airlines, ki je izgubil dve letali. Še vedno je nepojasnjeno izginotje letala boeinga 777-200, ki je izginilo 8. marca na poti iz Kuala Lumpurja v Peking z 239 potniki in člani posadke na krovu. Padlo naj bi v Indijski ocean, vendar njegovih razbitin še niso našli.

Sredi julija je bilo nad Ukrajino sestreljeno letalo Malaysia Airlinesa z 298 ljudmi na krovu. Kijev za sestrelitev obtožuje proruske upornike, medtem ko ti skupaj z Rusijo zatrjujejo, da so letalo sestrelile ukrajinske sile. Preiskava še poteka.

V Aziji izginilo še eno letalo