Slovenija je članica Sveta Evrope postala 14. maja leta 1993. Foto: EPA
Slovenija je članica Sveta Evrope postala 14. maja leta 1993. Foto: EPA


"Dvajseta obletnica sovpada z enim najpomembnejših izzivov za Slovenijo, odkar je članica te organizacije - z izvršitvijo sodbe v primeru t. i. izbrisanih oseb,"
je v nagovoru zbranim gostom, med katerimi so bili številni veleposlaniki in predstavniki institucij EU-ja, tudi Borut Pahor, spomnil Jagland.

"Izplačilo odškodnin v časih gospodarske krize je težko, a vseeno bistvenega pomena. Poleg same odškodnine za žrtve predstavlja tudi naložbo v demokratično stabilnost in kohezijo države. Popravilo krivic iz preteklosti je najboljše varovalo pred krivicami v prihodnosti. Poleg tega je, simbolično, najboljši način počastitve obletnice vaše priključitve organizaciji, posvečeni spoštovanju demokracije, človekovih pravic in vladavine prava,"
je dejal Jagland.

Pahor: Prek SE-ja se je Evropa navadila na Slovenijo
Zbrane v palači Sveta Evrope je po koncertu nagovoril tudi Pahor. Spomnil je, da je bil prav Svet Evrope prva multilateralna parlamentarna institucija, v kateri je Slovenija 14. maja 1993 dobila svoj polnovredni status, kar je imelo za Slovence velik stvarni in simbolni pomen.
"Ko Slovenija praznuje 20. obletnico vstopa v Svet Evrope, mu dolguje neprecenljivo zgodovinsko izkušnjo, kjer se je politično brusil njen evropski značaj in obnašanje. Prav tako je Svet Evrope predstavljal prostor, kjer se je Evropa navadila na Slovenijo. Naš kontinent se sooča s številnimi novimi izzivi, Svet Evrope pa je nastal prav na podlagi izkušnje, da stare in nove izzive lažje premagujemo skupaj," je nagovor sklenil slovenski predsednik.