Med vojno na območju nekdanje Jugoslavije je svoje domove zapustilo na desettisoče ljudi. Foto: EPA
Med vojno na območju nekdanje Jugoslavije je svoje domove zapustilo na desettisoče ljudi. Foto: EPA

Zbrana vsota predstavlja 60 odstotkov sredstev, ki so potrebna za rešitev stanovanjskega vprašanja iz omenjenih držav. Evropska unija in ZDA so obljubile, da bodo v prihodnjih petih letih zagotovile preostanek potrebnih sredstev - še okoli 200 milijonov evrov. Z zbranim denarjem nameravajo zgraditi 27.000 stanovanj za 74.000 beguncev v štirih državah.

EU bo prispeval največ sredstev - 230 milijonov evrov, ZDA pa bodo letos zagotovile 7,6 milijona evrov in nato prispevale še prihodnja leta. Po pet milijonov evrov bodo prispevale Italija, Norveška, Nemčija in Švica, Danska je obljubila 1,3 milijona evrov in Turčija milijon.

S pol milijona evrov bo pomagal Luksemburg, Ciper, Češka in Romunija bodo prispevali po 50.000 evrov, Madžarska pa 30.000.

Na konferenci je sodelovala tudi Slovenija, ki pa še ni sprejela odločitve o svojem prispevku. Svoj delež, po 83 milijonov evrov, bodo morale zagotoviti tudi BiH, Srbija, Črna gora in Hrvaška.

Iz donatorskega sklada v skupni višini 583 milijonov evrov naj bi Srbija prejela 335,2 milijona evrov, Hrvaška 119,7 milijona, BiH 101 milijon in Črna gora 27,7 milijona.

"Današnja konferenca je pomembna, saj je jasen znak, da hoče regija pustiti za seboj preteklost, a je ne pozabiti, in se premakniti proti prihodnosti kot dobra evropska soseda," je dejal evropski komisar za rešitev Štefan Füle.

V skladu s programom se bodo lahko begunci odločili za vrnitev v svoje države ali pa za integracijo v državah, kamor so se zatekli med vojno.