Prizadeti državi se bosta skušali s pomočjo donacij bolje pripraviti na prihodnje naravne katastrofe. Foto: EPA
Prizadeti državi se bosta skušali s pomočjo donacij bolje pripraviti na prihodnje naravne katastrofe. Foto: EPA
BiH
Številni so morali zapustiti svoje domove. Foto: EPA

Konferenco je gostila Evropska komisija na pobudo Slovenije, ki je skupaj s Francijo tudi soorganizatorka dogodka v Bruslju. Slovenija je že prispevala 3,6 milijona evrov, na konferenci pa bo donirala še milijon.

Pri razdelitvi sredstev bo Slovenija osredotočena na čezmejne projekte na štirih področjih - upravljanje voda, obnova hiš in javnih poslopij, zagotavljanje učinkovitega hidrološkega napovedovanja in razminiranje z Ustanovo za krepitev človekove varnosti ITF.

Konferenca je potekala pod sloganom "Obnavljajmo skupaj", njen namen pa je zbrati prispevke donatorjev za takojšnjo obnovo obeh držav ter okrepiti preventivo in sodelovanje pri spopadanju s poplavami in drugimi naravnimi katastrofami v regiji.

V BiH-u so obnove najbolj potrebne hiše, šole, rudniki, tovarne in infrastruktura, saj sicer otroci jeseni ne bodo mogli v šole, ljudem pa se pred zimo ne bo uspelo vrniti na svoja domovanja.

V Srbiji je pri pomoči poudarek na obnovi energetske infrastrukture, saj so poplave močno prizadele največji rudnik premoga Kolubara, ki Srbiji zagotavlja kar polovico električne energije, zdaj pa deluje le s četrtino svojih zmogljivosti.

Milijardna škoda
Na konferenci je bilo več kot 400 udeležencev iz 28 članic Evropske unije in okoli 30 drugih držav, mednarodnih finančnih institucij, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij in zasebnih podjetij.

Škoda v BiH-u je ocenjena na dobri dve milijardi evrov, v Srbiji pa na okoli milijardo in pol. BiH potrebuje približno milijardo sredstev za takojšnjo obnovo, Srbija pa okoli 1,3 milijarde evrov.

Obe državi sta bili maja priča najhujšim poplavam v zadnjih 120 letih, ki so prizadele več kot milijon ljudi. Tisoči so morali zapustiti domove, uničene so hiše, šole, bolnišnice in poslovne stavbe. Največja gospodarska škoda je na nepremičninah, v kmetijstvu, transportu in energetiki.

Po besedah organizatorjev konference je takojšnja pomoč nujna tudi zaradi nevarnosti socialne katastrofe in notranjega preseljevanja.

V imenu Slovenije sta se konference udeležila premierka Alenka Bratušek in obrambni minister Roman Jakič.

"To je nad pričakovanji in v imenu Slovenije sem zelo vesel, da je bila Slovenija pobudnica in da smo uspeli zbrati tako veliko denarja," je glede zbranega zneska poudaril Jakič.

Donatorska konferenca za žrtve poplav
Donatorska konferenca za žrtve poplav