Erdogan je uvedel nekaj reform in Kurdom dovolil širšo uporabo kurdskega jezika, ki je bil še pred dvema desetletjema prepovedan. Foto: EPA
Erdogan je uvedel nekaj reform in Kurdom dovolil širšo uporabo kurdskega jezika, ki je bil še pred dvema desetletjema prepovedan. Foto: EPA

Prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK) je v četrtek svojim borcem ukazala umik iz Turčije v svoje glavno oporišče prek meje na severu Iraka. Umik se bo sicer začel 8. maja.

Dogovor o umiku je plod večmesečnih pogajanj med predstavniki turških oblasti in zaprtim voditeljem PKK-ja Abdulahom Ocalanom, potem ko je junija leta 2011 izbruhnilo najbolj krvavo nasilje v zadnjem desetletju.

Od začetka konflikta leta 1984 je bilo ubitih več kot 40.000 ljudi, od tega večinoma Kurdi, ki se zavzemajo za avtonomijo na jugovzhodu Turčije.

"Zapirajo se vrata črnega obdobja. Turčija se obrača na bolje in vstopa v novo fazo," je dejal Erdogan v svojem prvem komentarju po naznanitvi umika kurdskih upornikov, a hkrati opozoril pred morebitno sabotažo zgodovinskega mirovnega procesa.

Okoli 2.200 kurdskih upornikov se bo umaknilo v manjših skupinah v naslednjih mesecih. Na turški strani bo umik nadzirala turška obveščevalna služba, na kurdski strani pa predstavniki kurdskih oblasti na severu Iraka.

Čeprav napovedani umik predstavlja resničen preboj in pomeni priložnost za konec konflikta, pa so nacionalisti kritizirali oblasti v Ankari zaradi pogajanj z Ocalanom, saj so prepričani, da gre za popuščanje "teroristom". Drugi se medtem sprašujejo, kaj je vlada v zameno za umik obljubila Ocalanu, ki zaradi izdaje prestaja dosmrtno zaporno kazen.