Po besedah Cojeanove je bila Mabrouka Cherif tista Gadafijeva pomočnica, ki je bila zadolžena za novačenje novih deklet. Foto: EPA
Po besedah Cojeanove je bila Mabrouka Cherif tista Gadafijeva pomočnica, ki je bila zadolžena za novačenje novih deklet. Foto: EPA
Moamer Gadafi
Gadafi je bil na oblasti kar 42 let. Foto: EPA

Prejšnji teden je na prodajne police prišla knjiga z naslovom Plen: v Gadafijevem haremu (Les Proies: Dans le harem de Kadhafi), v kateri je Cojeanova, sicer novinarka časopisa Le Monde, zbrala strašljiva pričevanja deklic, katerih življenje se je čez noč spremenilo v pekel.

Med posilstvom pregledoval elektronsko pošto
Eno takšnih žalostnih zgodb je zaupala Soraya, ki ji je bilo 15 let, ko jo je leta 2004 opazil eden izmed Gadafijevih "lovcev na talente", kot je pokojni voditelj imenoval svoje pomočnike pri izbiri deklet. Dekle mu je padlo v oči, ko mu je med obiskom šole poklonila šopek rož.

Čez nekaj dni so jo neznanci ugrabili, v ujetništvu pa je bila pet let. V tem času je postala Gadafijeva spolna sužnja, po njenih pričevanjih jo je diktator stalno pretepal, posiljeval in uriniral nanjo. "Med posilstvom je mirno pregledoval svoja elektronska sporočila," je dodala.

Druga žrtev, Houda, je bila stara 18 let, ko je spoznala Gadafija. Ker ji je obljubil, da bo iz zapora osvobodil njenega brata, je privolila v spolni odnos z njim, ki pa se je spremenil v petletno ujetništvo. Še eno dekle pa je novinarki zaupalo, da je moralo nositi izzivalno spodnje perilo in z njim gledati pornografske filme. "Vsak dan je izkoristil nekaj deklet," se spominja.

Dekleta še danes trpijo zaradi strašljive izkušnje, saj so se jim odrekle tudi njihove družine, ki ne morejo preboleti, da so imele spolne odnose neporočene.

"Afriški kralj kraljev"
Cojeanova je dejala, da je bilo pisanje omenjene knjige "ena najbolj bolečih izkušenj v poklicni karieri". "Gadafi je harem skrival v kleti svoje predsedniške rezidence. Dekleta so se morala pred njim vedno pojaviti v spodnjem perilu, lahko jih je poklical ob katerem koli času, prestati pa so morala najhujše oblike spolnega izživljanja. Zanj je bilo posilstvo orožje, način za prevlado nad drugimi - ženskami, seveda, a tudi moškimi, saj si je lahko privoščil, če si je to zaželel, tudi njihove žene in hčere. Poleg tega je tudi svoje ministre večkrat prisilil, da so posiljevali dekleta."

Cojeanova je dodala, da obstajajo dokazi, da je imel Gadafi, ki so ga ujetniki ujeli in ubili oktobra lani, spolne odnose tudi z več ženami in hčerami afriških voditeljev. "Seveda njih ni posilil, ampak jih je zasipal z denarjem in zlatnino, da so mu podlegle. Želel je biti 'afriški kralj kraljev' tudi na tak način."