Življenje v Mehiki je za domačine postalo privlačnejše kot čez mejo v ZDA. Foto: EPA
Življenje v Mehiki je za domačine postalo privlačnejše kot čez mejo v ZDA. Foto: EPA

Po štirih desetletjih in 12 milijonih mehiških priseljencev - polovica je nezakonitih - se je zdaj val priseljevanja v ZDA prvič zaustavil in bi se lahko celo obrnil, ugotavlja poročilo omenjenega centra, ki se je oprl na podatke mehiških in ameriških ustanov.
Iz poročila je mogoče razbrati, da je pritok priseljencev iz Mehike v ZDA začel upadati konec 90. let prejšnjega stoletja, večji odliv priseljencev iz ZDA pa so zaznali leta 2010.

Za zastoj oz. mogoči obrat je očitno odgovornih več dejavnikov, med katerimi so počasna rast ameriškega gospodarstva, precej visoka stopnja brezposelnosti, šibek gradbeni trg, močnejši mejni nadzor, večje število deportacij, številne nevarnosti, povezane z nezakonitim prehajanjem meje, in na drugi strani padec rodnosti v Mehiki in vsesplošna dobra gospodarska kondicija te srednjeameriške države.

Mehiška gospodarska rast je sicer leta 2009 močno upadla (6,5 odstotka realnega upada BDP-ja), a je že leta 2010 znašala 5,5 odstotka, lani pa 3,8 odstotka. Stopnja brezposelnosti pa je - v primerjavi z osemodstotno ameriško - marca letos znašala okoli pet odstotkov.