Ameriška vojska od leta 1961 ni usmrtila nobenega svojega vojaka. Foto: EPA
Ameriška vojska od leta 1961 ni usmrtila nobenega svojega vojaka. Foto: EPA

39-letnemu višjemu vodniku bodo sodili v oporišču Lewis-McChord južno od Seattla, vendar datum začetka sojenja še ni določen. Po mnenju njegovega odvetnika Johna Browna je odločitev o zahtevi po smrtni kazni neodgovorna. Browne je namreč prepričan, da želi vojska s tem odmakniti pozornost od lastnih napak.

Bales je bil med pokolom že četrtič po vrsti na vojnem območju, čeprav naj bi trpel za sindromom posttravmatičnega stresa in posledicami poškodbe glave.

Odvetnik ne priznava, da je Bales česar koli kriv, in bo izpodbijal izjave prič, kar bo sicer težko, saj so vodnika kolegi v oporišču v Afganistanu videli, ko se je vrnil ves krvav po morilskem pohodu in povedal, kaj je storil. Pred pokolom se je napil in užival tudi steroide.

Zgodaj zjutraj 11. marca letos se je Bales iz oporišča na jugu Afganistana odpravil v bližnjo vas, kjer je pobil nekaj ljudi. Nato se je vrnil v oporišče in odšel pobijat še v drugo vas.

Ameriška vojska ni še usmrtila nobenega obsojenca iz lastnih vrst vse od leta 1961. Na izvršitev smrtne kazni sicer čaka pet ljudi, ki so morili v ZDA.