Nikolić se je v Moskvi srečal s Putinom. Foto: EPA
Nikolić se je v Moskvi srečal s Putinom. Foto: EPA

Nikolić se je na svoj prvi obisk v tujini po izvolitvi za novega predsednika na nedeljskih volitvah odpravil v Rusijo, kjer se je v prestolnici udeležil kongresa vladajoče stranke Enotna Rusija.

Vabljeni k branju bruseljskega dnevnika našega dopisnika Matjaža Trošta:

Nikolić. Zadrega v Bruslju.

"Tega ne moremo storiti, tudi če bi morali zaradi tega prekiniti pogajanja z EU-jem," je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal Nikolić.

"Nikoli nisem slišal, da moramo priznati neodvisnost Kosova, preden bomo vstopili v EU," je dejal presenetljivi zmagovalec predsedniških volitev in ob tem izključil možnost ponovnega izbruha sovražnosti, saj so imeli po njegovih besedah dovolj vojn.

Putin je Nikoliću obljubil nadaljnjo podporo Srbiji pri vprašanju Kosova, poleg tega pa še napovedal posojilo za infrastrukturne projekte, vredno več kot 800 milijonov dolarjev.

Nikolić je še povedal, da njegova cilja ostajata pogajanja z Evropsko unijo o članstvu in hkratno ohranjanje tesnih odnosov z Rusijo. "Srbija je na poti v EU, vendar bo to dolga pot," je dejal novi srbski predsednik, ki se bo na svoj prvi uradni obisk po prisegi odpravil v Bruselj, in sicer 12. junija.