Pinera je vnet nasprotnik splava. Foto: EPA
Pinera je vnet nasprotnik splava. Foto: EPA

Južnoameriško državo pretresa primer 11-letne deklice, ki jo je dve leti posiljeval 32-letni partner njene mame, s katerim je nato zanosila in je zdaj v 14. tednu nosečnosti. Moškega so po posilstvu aretirali, sam pa zatrjuje, da je šlo za prostovoljne spolne odnose.

Primer dekleta je znova sprožil razpravo o splavu, saj je Čile ena izmed redkih držav na svetu, kjer je umetna prekinitev nosečnosti popolnoma prepovedana tudi po posilstvu in tudi če je ogroženo življenje matere ali zarodka.

Strokovnjaki zaskrbljeni
Deklica je zdaj med pogovorom na televiziji dejalo, da se veseli rojstva otroka. "To bo, kot da bi imela lutko v rokah," je dejala Belem. Njene izjave so navdušile predsednika Pinero, ki je pohvalil njen "pogum in zrelost", zato je zaprosil ministra za zdravje, da osebno poskrbi za zdravje dekleta.

"Vse nas je presenetila z besedami, ki kažejo na globino in zrelost, ko je dejala, da si kljub bolečini, ki ji jo je prizadel posiljevalec, želi imeti in skrbeti za otroka," je dejal predsednik, ki je oster nasprotnik splava v vsakem primeru.

S predsednikom se ne strinjajo strokovnjaki, ki menijo, da deklica na duševni in čustveni ravni ni sposobno razumeti položaja. "Kar govori predsednik, nima zveze s psihološko resnico o 11-letni deklici," je dejal forenzični psiholog Giorgio Agostini. "Gre za subjektivni pogled, ki nima zveze s znanstveno resničnostjo," je še dodal.