Hotel Chambord v Bruslju, kjer naj bi bival odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont. Foto: Reuters
Hotel Chambord v Bruslju, kjer naj bi bival odstavljeni predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Puigdemont bo po izdaji evropskega pripornega naloga najverjetneje aretiran v Bruslju, kamor se je skupaj z nekaj ministri pred dnevi umaknil. Tako bržkone ne bo mogel sodelovati na volitvah v Kataloniji, ki jih je španska vlada razpisala za 21. december. Foto: EPA
Madrid
Katalonski ministri, ki so prišli na zaslišanje, so na sodišče pospremili vzkliki tako podpornikov kot nasprotnikov neodvisne Katalonije. Foto: Reuters
Paul Bekaert
Belgijski odvetnik Paul Bekaert je dejal, da Puigdemont stvari laže rešuje z distance. Foto: Reuters
Špansko sodišče zahteva aretacijo Puigdemonta in ministrov

Španski mediji so sprva poročali, da je bil priporni nalog za Puigdemonta že izdan, a naj bi se to "uradno" zgodilo v petek. Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena izmed držav članic EU-ja izda in pošlje drugi državi članici zato, da osebo, ki je navedena v nalogu, primejo in izročijo državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Puigdemontu grozi aretacija v Belgiji
Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, članom njegove vlade in članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj, kjer naj sicer ne bi nameraval zaprositi za azil. A zdaj mu grozi, da ga bodo belgijske oblasti aretirale in izročile Španiji.

Puigdemont zahteval izpustitev ministrov
Puigdemont je v četrtek zvečer pozval k izpustitvi osmih odstavljenih katalonskih ministrov. "Kot predsednik legitimne katalonske vlade zahtevam izpustitev ministrov ter podpredsednika Oriola Junquerasa," je poudaril Puigdemont, čigar nagovor iz Bruslja je predvajala katalonska regionalna televizija.

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali sicer v četrtek zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina oziroma deveterica se je odzvala pozivu, peterice na čelu s Puigdemontom pa pričakovano ni bilo. Med tistimi, ki so prišli na sodišče, je odstavljeni podpredsednik katalonske vlade Oriol Junqueras. Prišla je tudi odstavljena ministrica za javno upravo Meritxell Borras, ki je skupaj s Puigdemontom in nekaterimi drugimi ministri odšla v Bruselj, pa tudi nekdanja predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell.

Sodnica odredila pripor zaradi begosumnosti
Tožilec je od sodišča zahteval, da v preiskovalni pripor pošlje osem od devetih katalonskih ministrov in sodnica Carmen Lamela mu je ugodila z obrazložitvijo, da obstaja možnost, da bi zbežali. Ministri so obtoženi upora in zlorabe javnih sredstev. Le eden od njih, nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila, ima pravico do plačila varščine v zameno za izhod iz pripora. Ni sicer jasno, ali je Vila plačal varščino. Med priprtimi so tako Junqueras, Borras, notranji minister Joaquim Forn, zunanji minister Raul Romeva, minister za pravosodje Carles Mundo, ministrica za delo Dolors Bassa, svetovalec vlade Jordi Turull in minister za trajnostni razvoj Josep Rull. Vsi seveda zdaj že bivši ministri.

Pred sodiščem se je po poročanju Guardiana zbralo nekaj podpornikov katalonske neodvisnosti, ki so vzklikali: "Svoboda!" in "Ni nas strah!" Na drugi strani ceste pa je množica privržencev enotne Španije vzklikala: "Strahopetci." in "V zapor."

Bekaert: "Vzdušje ni pravo"
V četrtek popoldne se je v Puigdemontovem imenu javil njegov belgijski odvetnik Paul Bekaert, ki je dejal, da bo odstavljeni predsednik katalonske vlade "sodeloval tako s španskim kot z belgijskim pravosodjem". Bekaert je dodal, da njegov varovanec ni prišel na zaslišanje, ker "vzdušje ni pravo, zato je bolje imeti nekaj distance". V torek je Belgijec izjavil, da se Puigdemont še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali. Predlagal je, da ga zaslišijo v Bruslju.

Škotski poslanci, ki zagovarjajo neodvisnost, so v škotskem parlamentu predstavili predlog, v katerem pozivajo k mednarodnemu priznanju enostranske razglasitve neodvisnosti Katalonije. Predlog v škotskem parlamentu je podpisalo 21 od 63 poslancev vladajoče Škotske nacionalne stranke. Podpisal ga je tudi en poslanec Zelenih, več podpore pa verjetno ne bo dobil. Da bi o njem razpravljal parlament, bi moral dobiti podporo treh strank.

Deklaracija o samostojnosti Katalonije razveljavljena
Špansko ustavno sodišče je v torek razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, predstavnike katalonskega parlamenta pa opozorilo, da morajo ustaviti vsako pobudo, ki bi se nanašala na izvajanje deklaracije. "Katalonska kriza" se je poglobila po referendumu o neodvisnosti Katalonije od Španije, ki se ga je 1. oktobra udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev. Devetdeset odstotkov jih je glasovalo za samostojnost. A španske oblasti referenduma ne priznavajo, zato so po izglasovani deklaraciji o samostojnosti Katalonije razpustile katalonski parlament in uvedle neposredni nadzor nad Katalonijo, za 21. december pa razpisale predčasne volitve v "uporniški" regiji na severovzhodu Španije.

Špansko sodišče zahteva aretacijo Puigdemonta in ministrov